Екологията е една от най-дискутираните съвременни теми. Замърсяването на околната

...
Екологията е една от най-дискутираните съвременни теми. Замърсяването на околната
Коментари Харесай

Замърсяването е било факт още по време на римляните

Екологията е една от най-дискутираните модерни тематики. Замърсяването на околната среда тревожи хората и по тази причина зелената концепция печели от ден на ден последователи. Ангажирането с тези проблеми приказва за устрема на индивида да резервира Земята по този начин, както сме я наследили от предците, за идващите генерации. Какво в действителност сме получили в завещание от екологична позиция? На този въпрос Френският институт за научни проучвания дава непредвиден отговор.

Замърсяването на околната среда датира от римско време

В ледовете на планинския масив Монблан са открити следи от метали, което дава индикации за замърсяване още от римско време. Оловото и антимонът, чиито следи са открити измежду леда, трансформират визиите ни за началото на замърсяването на планетата, за което толкоз доста се приказва в този момент. Незавидното екологично положение на земята ни се приписва напълно на съвременниците, само че в този момент се оказва, че и античните са дали своя принос в този развой.

На какво се дължи наличието на следи от метали на Монблан?

 монблан

От историческите извори се знае, че римляните в древността са добивали сребро и това е било промишленост при тях. За да извлекат основи за изсичането на сребърни монети, римляните добивали минерали със наличие на олово, с цел да си набират задоволително материал. Те отделяли среброто от оловото като нагрявали минерала до температура към 1200 градуса.

При процеса се отделяли нездравословни излъчвания от тежки метали, които наситили ледовете с тези отлагания. Установено е, че най-вече нездравословни излъчвания са се натрупали в два исторически интервала, през които Римската империя бележи подем.

Времето, през което това се е случило, е рамкирано сред 350 година преди Христа и 100 година преди Христа. Другата рамка е от началото на новата епоха до 200 години след Христа.

Значение на проучването

Следите от замърсяване са открити във френските Алпи. За първи път фокусът е върху ледници в търсене на замърсяване на околната среда още от древността.

Изследването е значимо с това, че хвърля светлина върху това по какъв метод дейностите на хората през Античността въздействат на образа на планетата през днешния ден.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР