Екоинспекцията налага 10 000 лева глоба на ВиК-Смолян заради замърсяването

...
Екоинспекцията налага 10 000 лева глоба на ВиК-Смолян заради замърсяването
Коментари Харесай

Глобяват с 10 000 лв. ВиК-Смолян за замърсяването на река Черна

Екоинспекцията постанова 10 000 лв. санкция на ВиК-Смолян поради замърсяването на река Черна в Родопите, оповестява Българска национална телевизия.

Установено е нелегално заустване на отпадни води от градския колектор в реката.

Нарушението беше установено в неделя, когато близо 150 кг риба измря в 1,5 км сектор.

Първите резултати от взетите от реката проби се чакат най-рано на следващия ден.

Констативният протокол за в началото откритите нарушавания към този момент е връчен на ВиК оператора. Въпреки че заустването е прекратено, тук-там още личат следите от изтеклата в реката нечистотия.

Директорът на РИОСВ-Смолян Екатерина Гаджева уточни, че ден и половина след прекъсването на приключването реката е в извънредно положение и наподобява на отходен колектор. По нейни думи въздействието върху водната система в река Черна е било доста.

От водното сдружение не отхвърлиха, че има приключване на отпадни води от колектора, който сега се рехабилитира по плана за воден цикъл на Смолян.

" И сега такива пробиви има, канализацията се излива в дерета и отива още веднъж в реката. И това е задачата на целия план за цялостен воден цикъл на град Смолян - да обере тези луфтове и да вкараме всички отпадъчни води в колектора, надлежно в пречиствателната станция. Няма причина строителството на колектора да сътвори този проблем, който го смятат за екологичен с рибата в Устово ", разясни шефът на ВиК-Смолян инж. Румяна Янчевска.

Виновникът за измирането на рибата занапред ще се открива. Образувано е и досъдебно произвеждане под надзора на Окръжната прокуратура в Смолян.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР