Екоинспектори ще решават съдбата на атрактивен парцел от 10 дка

...
Екоинспектори ще решават съдбата на атрактивен парцел от 10 дка
Коментари Харесай

КУРИОЗ: Бръмбар рогач спря строежа на 20 вили край р. Росица

Екоинспектори ще вземат решение ориста на атрактивен имот от 10 дка в региона на сухиндолското с. Бяла река, ситуиран до брега на река Росица.



Към парцела има интерес вложител, който възнамерява да вдигне 15 – 20 едноетажни модулни вилни здания за сезонно прилагане с обща повърхност от 2000 до 2500 кв. м. Идеята е бунгалата да се употребяват от посетителите на функциониращия в съседство рибарски комплекс.

Реализацията на плана обаче би нанесла доста негативно влияние върху предпазена зона, притесняват се от Регионалната ревизия по околната среда и водите.

Екослужителите акцентират, че построяването на зданията за нощувки би нарушило местообитанията на огромния гребенест тритон, елементарната блатна костенурка, бръмбар рогач, елементарен сечко и други скотски типове. Очаква се крайното мнение на ведомството и решението на Община Сухиндол, написа „ Борба ”.

В капиталовото предложение е разказано, че се планува смяна в предназначението на земята от равнища в терен за осъществяване на действия, свързани с създаване на здания със смесено предопределение за складови, промишлени и жилищни потребности за краткотрайно прилагане.

Планира се парцелът да бъде причислен към съществуващите мрежи за електрифициране и водоснабдяване, а битовите отпадъчни води да се водят в новоизградена водоплътна изгребна яма.

Заложено е и създаване на съседен паркинг за колите на гостите, както и за електрически голф колички, с които да се реализира превозът в комплекса.

Екоинспекторите акцентират, че повдигането на ваканционните бунгала ще докара до смяна в действителното положение на територията от парцел с тревна растителност в урбанизиран подобен.

В резултат на предстоящото увеличение и централизация на посетителския поток и престой навън и количеството на шумови и светлинни излъчвания има възможност от непрекъснато безпокойствие на редица типове, предмет на запазване в предпазена зона и отвън нея.

Предстоят разбори и изследвания, които ще бъдат предоставени минимум на двама специалисти преди окончателното мнение на Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР