Екипите за национална сигурност на САЩ и Тайван трябва да

...
Екипите за национална сигурност на САЩ и Тайван трябва да
Коментари Харесай

Джон Болтън: САЩ и Тайван трябва да имат готов отговор при атака от Пекин

Екипите за национална сигурност на Съединени американски щати и Тайван би трябвало да разработят проект по какъв начин да отговорят при възможна офанзива от Пекин към острова, защото тогава ще бъде към този момент прекомерно късно.

Това съобщи някогашният консултант по националната сигурност на Съединените щати Джон Болтън в събота, представен от Associated Press. Болтън е на посещаване в столицата Тайпе, откъдето прикани за по-задълбочено взаимоотношение сред неговата страна и Тайван.

Джон Болтън, евентуален републикански претендент за президент през 2024 година, сподели още:

" Ние би трябвало да кажем на Китай и Русия какви са следствията, в случай че подхващат дейности против Тайван. Не единствено като неотложен отговор, само че в по-дългосрочен проект, с цел да отлъчим Китай от интернационалната икономическа система, в случай че предприеме военни дейности против Тайван или се опита да хвърли обсада към него. "

Съветникът по националната сигурност на някогашния президент Доналд Тръмп, стартира едноседмичното си пътешестване до Тайван в сряда. Посещението отразява значимостта за народна власт на острова като въпрос в идните президентски избори в Съединени американски щати на фона на нарасналото напрежение сред Вашингтон и Пекин.

Съединени американски щати остават най-близкият боен и политически съдружник на Тайван макар неналичието на публични дипломатически връзки сред тях. Все отново остава под въпрос дали американските сили ще бъдат изпратени да оказват помощ за отбраната на острова.

В петък тайванското министерство на защитата заяви, че китайските военни са летели с покрай острова. Това бе най-големият брой навлизания , откогато Китай приключи по-рано този месец след деликатната среща на 5 април сред президента на Тайван Цай Инг-вен и ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти.

По-късно в петък Народноосвободителната войска на Китай също стачкува против полета на патрулния аероплан P-8A Poseidon срещу подводници на Военноморски сили на Съединени американски щати през Тайванския пролив, наричайки го провокация, която Съединени американски щати " намерено раздуха ".
 Китайски военен дрон е прелетял над Тайван
Китайски военен дрон е прелетял над Тайван

Ескалация на напрежението
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР