Екипи на МБАЛ-Добрич ще посещават труднодостъпните и отдалечени населени места

...
Екипи на МБАЛ-Добрич ще посещават труднодостъпните и отдалечени населени места
Коментари Харесай

Министър Меджидиев: Лекари от МБАЛ-Добрич ще извършват прегледи в труднодостъпни и отдалечени места

„ Екипи на МБАЛ-Добрич ще посещават труднодостъпните и отдалечени обитаеми места в региона, в които жителите нямат бърз достъп до здравна помощ. Това ще се случва регулярно, след съгласуваност със съответните кметове, които ще имат за задача авансово да осведомят популацията за основаната организация. “

Това разгласи здравният министър доктор Асен Меджидиев след среща с кметовете на общините в региона. Здравният министър уточни, че началото на самодейността ще бъде обещано при започване на април , а след това ще се работи за надграждането ѝ посредством въвеждане на телемедицина . Разкриването на телемедицински пунктове би улеснило достъпа на хората до качествени диагностика и лекуване, посредством непрекъсната съгласуваност със експерти в регионалната болница, изясни още той.

„ Сигурен съм, че с това изпитание на община Добрич, Министерството на здравеопазването и МБАЛ-Добрич ще успеем да подсигуряваме на всички поданици на региона качествено опазване на здравето. В тази посока са и идните на следващия ден високоспециализирани безвъзмездни прегледи на деца от региона, които се организират в границите на стратегия „ Детско здраве “, основана преди повече от 10 години от министър Меджидиев “, уточни кметът на община Добрич Йордан Йорданов .

От старта на акцията до момента са прегледани над 19 000 деца от цялата страна , като записани единствено за утрешния ден (за съвещания в Медицинския център при МБАЛ – Добрич) са 320 деца.

„ Уверявам жителите, че нито едно дете няма да бъде върнато, даже да няма авансово непокътнат час за консултация. Лекарите от Столичната лекарска гилдия ще съветват децата и техните родители до тогава, докато има искащи. На място ще бъдат лекари от УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “, Университетската акушеро-гинекологична болница „ Майчин дом “, УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “, СБАЛДБ „ Проф. Иван Митев “ и така нататък, от 12 тесни специалности на педиатрията “, съобщи здравният министър.

Във връзка с идните визити на експерти в дребните обитаеми места изпълнителният шеф на МБАЛ-Добрич доктор Георги Желязков благодари на кметовете за проявената ангажираност и изясни, че авансово ще бъдат съставяни графици какви експерти, кои обитаеми места да посетят, какъв брой души ще преглеждат, а самите кметове ще дефинират къде тъкмо ще се случва това.

Министър Меджидиев изясни, че Добрич е първата област , в която започва самодейността за прегледи от мобилни лекарски екипи. Подобни диалози са били извършени и в други области, в подтекста на признатите промени в Закона за лечебните заведения, посредством които беше дадена правна опция регионалните лечебни заведения да получават в допълнение финансиране от държавния бюджет на съображение съответни критерии. За публично разискване е оповестен Проект на Наредба №3 с посочени съответните критерии, измежду които са брой на обслужваното население, брой на миналите пациенти и други, разяснява още доктор Меджидиев.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР