Екипи на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ ще

...
Екипи на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ ще
Коментари Харесай

Ще има засилени проверки в обектите, предлагащи риба за Никулден

Екипи на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури /ИАРА/ ще правят взаимни инспекции с Българската организацията по сигурност на храните на търговски обекти и тържища за продажба на риба и рибни артикули. В инспекциите за идния Никулден ще се включат и екипи на Гранична полиция и Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите.

Контролът потегля от разтоварването на рибата от корабите и лодките на брега по цялата верига до крайния консуматор, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на ИАРА доктор Галин Николов. Той разясни, че в интервала до Никулден главната цел на инспекциите ще бъде върху законния генезис на рибата, предлагана в комерсиалната мрежа.

Ще продължим осъществяването на надзор върху улова, разтоварването, първата продажба на продуктите от лов на риба, както и контрола на продажбите от аквакултурните стопанства, добави Николов. Той акцентира, че в границите на междуинституционалното съдействие с останалите държавни институции и европейските сътрудници на Агенцията, чиновниците на ИАРА ще правят засилени инспекции на рибностопанските действия и в комерсиалната мрежа за предварителна защита на противозаконния, недеклариран и нерегулиран лов на риба и недопускането на риба и други водни организми с противозаконен генезис.

ИАРА моли потребителите при покупка на риба постоянно да се твърдят в законния генезис на предлаганата продукция и при положение на подозрение да подадат сигнал на телефон 112, уточни Николов. За Българска телеграфна агенция шефът на Агенцията сподели, че с наближаването на 6 декември по традиция се покачва и ползата на жителите към предлаганата на пазара риба.

Традицията повелява на този ден на трапезата да участва най-често шаран. Нека потребителите поддържат родните рибари и производители, избирайки за Никулденската си софра обичайни български артикули, моли Николов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР