Екипи на Електроразпределение Юг са разкриха 3 обекта за копаене

...
Екипи на Електроразпределение Юг са разкриха 3 обекта за копаене
Коментари Харесай

Копачи на криптовалута в Пловдив се направиха на тарикати, но...

Екипи на Електроразпределение Юг са разкриха 3 обекта за копаене на криптовалута, които са нелегално присъединени към електроразпределителната мрежа.

Така наречената активност „ майнинг “ (процес при който се употребява изчислителната мощност на компютрите, с цел да се генерира виртуална валута) се е случвала в три фургона, ситуирани в селата Йоаким Груево, Марково и Скобелево, оповестява "Марица ".

Апаратура в два от трите обекта е била инсталирана в особено пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдаване и СОТ.

Това е следващ случай на нелегално присъединение към електроразпределителната мрежа за Пловдив и района, като единствено преди две седмици сходен фургон с техника за „ копане “ на онлайн валута беше открит и в село Върховръх.

За в този момент няма информация дали случаите имат общо между тях. На място в трите села са извикани екипи на полицията, които са издали констативни протоколи. Протоколи за нелегално присъединение към разпределителната мрежа са издадени и от екипите на ЕР Юг. Единият от фургоните е конфискуван от полицията.

По случаите занапред се води следствие. От електроразпределителното сдружение чакат органите на властта да разкрият притежателите на фургоните, с цел да може да им бъде издадена фактура за нелегално употребяваната електрическа енергия. Копачките на криптовалута използват огромно количество електрическа енергия, защото употребяваните компютри концентрират огромна изчислителна мощ.

И при трите случая фургоните с техника са инсталирани в покрайнините на селата, с цел да не бъдат видяни от локалните поданици.

„ Очевидно става въпрос за нелегално осъществявана активност. Краде се освен електрическа енергия за сметка на електроразпределителното сдружение, а най-вероятно лицата, които се занимават с тази активност, не заплащат и дължимите налози на страната.

Ето за какво, молим към всички способени държавни институции да изострят вниманието си и да усилят контрола над този тип активност. Ние от своя страна сме подготвени да спомагаме с цялата налична информация, с която разполагаме “, разяснява Гочо Чемширов, член на УС на ЕР Юг.

От ЕР Юг към този момент са предпишели серия от ограничения за попречване на сходен вид обири на електрическа енергия. За задачата сдружението стартира разяснителна акция с кметовете от дребните обитаеми места, които са евентуално рискови за монтиране на копачки за криптовалути.

Целта е да им се обърне внимание и при най-малки подозрения за развиването на такава активност в техните землища да алармират органите на Министерство на вътрешните работи и електроразпределителното сдружение.

Освен това ЕР Юг извърши разбор на риска и усилва честотата на обходите на трафопостовете, както и монтирането на балансово мерене на трафопостове с отдалечено отчитане.

Дружеството стартира и монтирането на СОТ на трафопостове, избрани като евентуално рискови за сходна активност, както и изчерпателен мониторинг за пикова смяна на мощността в трафопостовете.

Дейността копаене на криптовалута не е неразрешена от закона, само че като всяка комерсиална активност би трябвало да бъде осъществявана в сходство със законите и наредбите на страната, в това число и да се заплаща употребяваната за нея електрическа енергия.

Заради големите консумации на битова сила обаче, множеството копачи избират да спестят този разход, тъй като система от 40-50 машини, работещи на цялостна мощ може да навърти сметка от над 1400 лева за месец.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР