Екипът PoliMOVE, който стои зад рекордното постижение на безпилотния Dallara

...
Коментари Харесай

Автономна кола постигна рекорд от над 300 км/ч


Екипът PoliMOVE, който стои зад рекордното достижение на безпилотния Dallara AV-21
(снимка: Indy Autonomous Challenge)

Състезателен тим в конкуренцията Indy Autonomous Challenge (IAC) сложи нов връх за наземна скорост на безпилотен автомобил, записвайки 309,3 км/ч. Рекордът е регистриран на пистата за галактически совалки в галактическия център Кенеди, Съединени американски щати.

Състезателният тим PoliMOVE, взаимен план на Политехническия институт в Милано и Университета на Алабама, завоюва първото в света съревнование за самостоятелни коли на автомагистралата на Лас Вегас през януари, като взе 150 000 щатски $ премия. Сега обаче името му бе записано и в върховете за скорост на този вид транспортни средства.
още по темата
Странно е по какъв начин автомобил без водач се слави с това, че се движи бързо по права линия – без човек в купето е мъчно да си представим къде е тръпката и от кое място извира възприятие за адреналин, разяснява достижението.

От друга страна, става въпрос за съревнование за софтуерно развиване, в най-чистия му тип. към този момент са известни с това, че „ карат ” много внимателно, само че провокациите пред тях занапред ще се разрастват, което рано или късно ще включва и внезапно ускоряване, изострен завой и бързо придвижване по права линия.

Затова самостоятелните коли би трябвало да „ упражняват ” своите бордови системи с изкуствен интелект са справяне с необикновени обстановки. Това изяснява за какво притегля огромен интерес от целия свят: в него се записаха впечатляващите 41 академични тима.

Автомобилът, който сложи върха, Dallara AV-21, е оборудван с LiDAR, камери, датчици, самоуправляващи се задвижващи механизми, графичен процесор Nvidia Quadro RTX 8000 и модул за самостоятелно шофиране.

„ Ние управлявахме кола, работеща единствено с логаритми ”, сподели проф. Серджо Саварези, началник на екипа от страна на Политехническия институт в Милано. „ Тук прецизността е от първостепенно значение и всяка дребна неточност при прогнозирането би могла да докара до напълно друг резултат. Тези данни ще бъдат предоставени на всички и промишлеността ще се възползва от нашата работа и наученото ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР