Екипът от изследователи, осъществили най-голям научен пробив през изминалата година

...
Коментари Харесай

Български учени с голям принос за биомедицината


Екипът от откриватели, осъществили максимален теоретичен пробив през миналата година в региона на материалите за импланти
(снимка: БАН)

Нов метод в обработката на биомедицински материали оферират български учени. Екипът завоюва премията “Академик Емил Джаков” за най-хубава научна обява през 2021 година в региона на радиофизиката, физичната и квантовата електроника, връчена гала в Института по електроника на Българска академия на науките.

Научният съвет на института присъжда оценката на екип от откриватели, осъществили максимален теоретичен пробив през миналата година. Колектив в състав: гл. ас. доктор Мария Орманова, доцент доктор Стефан Вълков, инж. Димитър Дечев, инж. Николай Иванов, ас. доктор Станислава Рабаджийска, доцент доктор Мария Николова и проф. дфн Петър Петров е награден за серия от изявления на тематика „ Повърхнинна обработка на метали и сплави за приложения в актуалната биомедицина”.
още по темата
През последните години научните проучвания в международен мащаб са фокусирани върху създаването на нови материали за потребностите на актуалната биомедицина, които да са съвместими с човешкия организъм, да са устойчиви на изхабяване и разяждане. Факт е, че повърхността на биомедицинските материали е подложена най-активно на употреба, по тази причина методите и техниките за трансформация на повърхнинните конструкция и свойства са употребявани от учените по света.

Екипът от български учени има забележителен принос в модифицирането на структурата и свойствата на повърхността на редица материали, които интензивно се употребяват за изработката на импланти. Изследователите от Института по електроника към Българска академия на науките са показали приспособени, новаторски и обогатени способи за повърхнинна обработка на модерни биомедицински материали, основани на електронни и йонни технологии.

Учените сполучливо потвърждават опцията за извънредно акуратен и ефикасен надзор на структурата и свойствата на повърхността, което води до доста възстановяване на експлоатационните характерности. Резултатите, които са получени в границите на тази тематика, биха могли да бъдат въведени непосредствено в практиката, което ще докара до доста възстановяване на качеството на човешкия живот.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР