Екипът на Министерството на земеделието и храните има изцяло експертна

...
Екипът на Министерството на земеделието и храните има изцяло експертна
Коментари Харесай

Земеделският министър: Искаме повече български храни, произведени от български суровини | Кои са новите лица в министерството

Екипът на Министерството на земеделието и храните има напълно експертна ориентировка. Няма нито едно партийно предопределение. Задачата ни е в действителност да работим за повече български храни, създадени от български първични материали. Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, представяйки новото управление на аграрното ведомство през днешния ден.

" За задачата новото, което вкарваме, е, че не се занимаваме с обособени браншове в земеделието, а с цялата агрохранителна верига, анализирайки положението на обособения бранш в границите на агрохранителната верига, с цел да може там, където има слаби звена, те да бъдат подкрепени. Ще водим доста сериозна борба с виртуални животни, с некоректността по систематизиране на пасищата. Има доста въпроси, които се вземат решение от общините, има доста проблеми, които ще се нуждаят от промени в закони и в цялата нормативна уредба. Идваме с желанието да вършим работа ", заявява министърът.
Част от екипа му е Георги Тошев, магистър по " Икономика и организация на труда " от УНСС. Бил е дълги години шеф на Главна дирекция " Земеделие и гори " в Министерството на земеделието и горите, заемал е и длъжността шеф на дирекция " Административно-правно обслужване и ЧР " в Държавна организация по горите. Бил е началник на план за Система за идентификация на земеделските имоти, която е основата на Интегрираната система за администриране и надзор (ИСАК). В интервала от 1991 година до 1999 година е заместник-кмет и секретар на регион Кремиковци - Столична община.

Георги Тошев ще координира активността на Областните дирекции " Земеделие ", провеждането на държавната политика в региона на поземлените връзки и комасацията. Той ще упражнява правата на страната по ръководство на държавните предприятия по Закона за горите и комерсиалните сдруженията към министерството. В неговите пълномощия ще бъде и провеждането на политика при напояването, хидромелиорациите и комплексното потребление на водните запаси, както и за поддържането, съхранението и използването на кадастралната информация за земеделските и горски територии.

Заместник-министър Таня Георгиева има магистърска степен по бизнес консултиране от Икономическия университет във Варна. Завършила е и магистратура със компетентност " Екология и запазване на околната среда " в Технически университет - Варна. Професионалната си кариера стартира като докторант по " Агроекология " към Института по почвознание " Н. Пушкаров ", София.

Притежава забележителен професионален опит в неправителствения аграрни бранш. Заемала е поста изпълнителен шеф и член на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България в интервалите 2016-2018 година и 2022-2023 година Преди това е била основен специалист на асоциацията (2014-2016 г.), представлявайки ползите на земеделските производители в работните групи към аграрното министерство по директните заплащания и Програмата за развиване на селските региони (ПРСР), Консултативния съвет по зърното към Министерството на земеделието и храните, Парламентарната комисия по земеделие, Комитета за наблюдаване на ПРСР (2014-2020), Националния проект за възобновяване и резистентност, Стратегическия проект по ОСП и други.

От 2018 до 2022 година е основен специалист в звено за ръководство на Национална селска мрежа към ПРСР (2014-2020) и взе участие в създаването на законодателна рамка за програмния интервал. През интервала 2007-2016 година натрупа опит в областта на Общата селскостопанска политика.

Таня Георгиева е номинирана през 2021 година от браншовите организации от агрохранителната верига за представител на България в европейския стопански и обществен комитет в секция " Земеделие, развиване на селските региони, околна среда (NAT) от III група на ЕИСК- " Многообразие Европа ". Участва в голям брой работни групи и планове в България и Европа.

Таня Георгиева ще дава отговор за ръководството и осъществяването на Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година, интервенциите в Стратегическия проект за развиване на селските региони, интернационалните връзки и двустранното и многостранно съдействие, в това число и с Китай, националната политика в региона на биологичното произвеждане, както и за развиването на научноизследователската, научно-приложната, пробна и индустриална активност в региона на земеделието и храните – Селскостопанска академия.

Мирослав Маринов е идващото лице в новия кабинет. Той има дълготраен управнически опит в областта на стопанисването и използването на горите. Бил е шеф на Югоизточно държавно дружество, град Сливен. В интервала от 2019 година до 2021 година е заемал длъжността изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по горите. Завършил е Лесотехническия университет, София.

Мирослав Маринов ще дава отговор, координира и управлява провеждането на държавната политика в региона на горското и ловно стопанство, както и за организирането на дейните въздействия върху градовите процеси и други неподходящи атмосферни условия.

Заместник-министър е и Александър Йоцев , който е бил основен шеф в БСК в интервала от 2016 година до 2017 година Притежава дълготраен опит в областта на приложението на ПРСР и сигурността на храните. Изпълнителен шеф на пазарище " Слатина-Булгарплод " и началник на плана за построяването и разширението му. От 2012 година до 2018 година е член на Бизнес-научния съвет към министъра на земеделието и храните. Почетен ръководител е на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Завършил е в УНСС, има редица специализации, в това число в Обихиро Юнивърсити, Япония и University of Georgia, Съединени американски щати.

Александър Йоцев ще дава отговор за осъществяване на националната политика по използване на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз в региона на пазарните ограничения и организациите на производители, създаването на разбори и стратегически документи в земеделския бранш, създаването, координирането и използването на държавната политика в региона на качеството и сигурността на храните и фуражите, както и научната оценка на риска по агрохранителната верига. В неговия сектор са още и държавната политика в региона на растениевъдството, лозаро-винарския бранш и други.

" Когато съм давал изявленията, съм изразявал неодобрение от работата на Министерство на земеделието и храните и в този момент е време да вземам решение тези проблеми ", разяснява Йоцев.

Земестник-министър е и Деян Стратев , доцент по ветеринарно-санитарна експертиза и дълготраен учител в Тракийския университет – Стара Загора. Бил е изпълнителен шеф на Българската организация по сигурност на храните през 2021 година Ветеринарен доктор по обучение, в допълнение се е обучавал в Истанбулския университет, Турция, Университета по ветеринарна медицина в Кошице, Словакия, и Пизанския университет, Италия. В момента се образова по програмата EU-FORA за оценка на риска по хранителната верига в Европейския орган по сигурност на храните (EFSA).

Деян Стратев е с отраслови отговорности за развиване на отглеждането на животни, въвеждане и използване на пазарни механизми и режими на Общата селскостопанска политика в тази област, ръководството и съхранението на генетичните запаси, както и за дейностите по реализиране на формалния надзор за качеството и сигурността на храните по цялата агрохранителна верига, граничния фитосанитарен и ветеринарномедицински надзор. Той ще дава отговор и за ръководството и осъществяването на Програмата за морско дело и риболовство, провеждането на държавната политика в региона на рибарството, както и за реализиране на политиката по националното подкрепяне в бранш земеделие, риболовство и горско стопанство в областта на държавните помощи.

Съветник на министъра ще бъде ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов. Стойлко Апостолов е консултант по биопроизводството, третият консултант е доктор Дамян Илиев. Беше припомнено, че неотдавна има и нов шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) – Светлозар Патарински.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР