Екипът на Министерството на електронното управление и преливащата се в

...
Екипът на Министерството на електронното управление и преливащата се в
Коментари Харесай

Министър иска сайтовете на институциите да ползват българска кирилица, не руска

Екипът на Министерството на електронното ръководство и преливащата се в него Държавна организация " Електронно ръководство " изготвихме нови правила за институционална еднаквост на интернет страниците на българските администрации и ги публикувахме за публично разискване. Това заяви министърът на електронното ръководство Божидар Божанов на персоналната си страница във Facebook.

" Една от измененията, която влиза по мое гледище, е интернет страниците на институциите да употребяват българска кирилица. Масовите шрифтове употребяват съветския вид на кирилица, което е неоптимално. Вече има задоволително шрифтове, поддържащи българска кирилица, и е редно да ги използваме ", показва Божанов.

По думите му работата по плана за смяна на разпоредбите е почнала преди събитията в Украйна и " скъсването " с съветската кирилица не е подбудено от тях, само че идва в подобаващ миг.

" България се включи в Съвместен апел на министрите на Европейски Съюз за цифровите връзки

Предложението е напълно за опазване на българската еднаквост в един световен свят, съгласно мен вярната формула е - да, част сме от европейското семейство и развитите западни демокрации, само че имаме свои черти, свои специфики и своя книжовност ", споделял Божанов в поста си.

" Това е едно от тези дребни неща, които наподобяват незначителни сега, в който се оферират, само че са част от един по-голям пъзел на създаване на институционалност ", счита министърът на електронното ръководство за потреблението на българската графична форма на кирилицата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР