Екипажите на корабите, изпаднали в беда в български води, могат

...
Екипажите на корабите, изпаднали в беда в български води, могат
Коментари Харесай

Зловещ сигнал до премиера Борисов: Бедстващите в нашите води моряци да разчитат само на Господ

Екипажите на корабите, изпаднали в неволя в български води, могат да се надяват единствено на всевишния.

Това злокобно и извънредно притеснително предизвестие насочат морски организации към премиера Бойко Борисов и транспортния министър Росен Желязков.

Моряшки професионален съюз и Булсар предизвестяват Борисов, че страната ни не е в положение да извършва стандартните си отговорности по морско търсене и избавяне при тежка хидрометеорологична конюнктура.

За следващ път те упорстват за неотложно прекъсване на публичната поръчка на ИА „ Морска администрация ”, която следва да даде 1,5 милиона лв. за наем за влекачи, които да бъдат в подготвеност при възможен случай.

„ Тази поръчка не взема решение главния проблем за дейности при неприятни хидрометеорологични условия. ”, предизвестяват от морските неправителствени организции.



„ Сега ви осведомяваме, с цел да не останете сюрпризирани. ”, пишат от Морския професионален съюз и Булсар.

Двете сдружения настояват, че зад поръчката на Морска администрация се крие не неналичието на финансиране или неспособност за комерсиална активност, а вероятно облагодетелстване за сметка на българския поданик.

„ ИАМА и сега няма предпочитание и планове да извършва тъкмо и добросъвестно посочените нагоре интернационалните отговорности, да има или употребява кораби държавна благосъстоятелност, по този начин както вършат всички останали страни. Бързо се откриха 2,5 милиона лв. за „ МОПАНГ ”, а в този момент 1,5 милиона лв. за социална поръчка. ”, разясняват организациите.

Те питат по какъв начин е допустимо Морска администрация да обезпечи сходни средства, само че не може да откри пари за ремонт и възобновяване в дежурство на избавителния транспортен съд „ Перун ” и противопожарния влекач „ Мизар ”, които са благосъстоятелност на страната.

„ Трябва да се има впредвид, че компенсациите на един изгубен човешки живот на море нямат законови ограничавания ”, предизвестяват още морските организации.

Maritime.bg напомня, че сигнал във връзка поръчката, която разгневи с мащабите на отпусканите средства част от морската общественост, ще бъде изпратен и до основния прокурор Сотир Цацаров.

Междувременно, до момента в който ИА „ Морска администрация ” дава 1,5 милиона лв. за влекачи, които просто ще стоят, вършейки главната си активност и генерирайки доходи за частните си притежатели, Главна дирекция „ Гранична полиция ” ще получи чисто нов свръхмодерен гранично-полицейски транспортен съд.

Той, както и другите 13 кораба на Министерство на вътрешните работи, може да се употребява за търсене и избавяне.

По силата на родното законодателство, ИАМА може да изиска подпомагане и от флота, също разполагащ с плавателни средства и експертиза за сходни обстановки.

Риторично морските организации питат, за какво тогава се дават 1,5 милиона лв. на частни компании.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР