Екип от физици от Софийския университет в България твърди, че

...
Екип от физици от Софийския университет в България твърди, че
Коментари Харесай

Български учени: Може да сме открили големи червееви дупки в космоса

Екип от физици от Софийския университет в България твърди, че не всички черни дупки може да са това, за което ги считаме. По думите им някои от обектите може да са червееви дупки.

Червеевите дупки са хипотетични тунели, свързващи една част от Вселената с друга. Обектите са сходни на портали и може да се крият пред очите ни - под формата на черни дупки, оповестява.

Черните дупки от дълго време озадачават учените, тъй като гълтам материята и в никакъв случай не я оставят да избяга.

Но къде отива цялата тази материя? Физиците от дълго време са привлечени от концепцията, че черните дупки могат да водят до " бели дупки ". Тези теоретични обекит изхвърлят материята, погълната от черната дупка. Тези два края могат дружно да образуват червеева дупка или по-конкретно мост Айнщайн-Розен.

Някои физици считат, че червеева дупка може да разтегне случайно времето и пространството. Теорията може да пренапише законите на физиката, както ги разбираме през днешния ден.

Изследователите допускат, че " гърлото " на червеевата дупка може да наподобява доста сходно на откритите по-рано черни дупки, като Стрелец A*, намираща се в центъра на нашата вселена.

" Преди 10 години червеевите дупки бяха напълно в региона на научната фантастика ", сподели ръководителят на екипа от Софийския университет пред New Scientist. " Сега обстановката е друга и те излизат на напред във времето, а учените ги търсят интензивно. "

Петя Недкова изследва черните дупки от повече от 10 години и има 27 публикации, оповестени в научни журнали.

Новоразработеният компютърен модел на екипа допуска, че белезите на червеевите и черните дупки са съвсем идентични. Радиацията, предавана от дисковете от материя, въртяща се към краищата на червеевите дупки, може да бъде съвсем невъзможна за разграничаване от тази към черна дупка.

Според модела на родните учени разликата в количеството светлинна поляризация, предавана от черна дупка и червеева дупка ще бъде по-малко от четири % .

" С актуалните наблюдения не можете да различите черна дупка или червеева дупка — може да има червеева дупка там, само че не можем да отличим ", сподели Недкова пред New Scientist.

Недкова и нейните сътрудници допускат, че може да има способи да се прави разлика сред двата обекта. Например, бихме могли да търсим светлина, която може да се разлива от другия завършек на червеевата дупка. Възможно е да видим разлики под формата на дребни светлинни пръстени.

Засега нямаме технологията , с цел да вършим такива директни наблюдения на черни дупки, допълват родните учени. Според тях е належащо да се построи телескоп с още по-висока разграничителна дарба.

Изследването на българските учени е оповестено в научния вестник.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР