Екип на проектаДоц. д-р Васил Яблански, дм, началник на Клиника

...
Екип на проектаДоц. д-р Васил Яблански, дм, началник на Клиника
Коментари Харесай

Хирургичното лечение на сколиоза в детска възраст се извършва в България успешно от над 10 години

Екип на проектаДоц. доктор Васил Яблански, дм, шеф на Клиника по ортопедия и травматология " Аджибадем Сити клиник болница Токуда ", доктор Аделин Иванов, доктор Евгени Влаев, доктор Биляна Каменова, доктор Виктор Стефанов, Scoliosis Research Society (srs.org): Dr. Steven Mardjetko (USA), Dr. David Clements (USA), Dr. Francisco Sanchez-Perez-Grueso (Spain), Dr. Ahmet Alanay (Turkey)
Сколиозата е триизмерна дисторция на гръбначния дирек, която настава постоянно в детска възраст и прогресира застрашаващо с израстване на детето. Тя може да доближи до равнища, които са несъвместими с живота. В ранните стадии лекуването е консервативно. При постигане на избрани равнища е нужна хирургична интервенция. Тези интервенции са оценени от редица интернационалните авторитетни организации като най-голямата хирургична намеса, която може да се случи на човек в детска възраст. Рисковете, свързани с тях, се усилват при увеличение и тежестта на деформацията. Трудната задача

Хирургичното лекуване на деца със сколиоза е извънредно сложна и предизвикателна задача за медицинския екип и здравното заведение, където се прави. Тя изисква интердисциплинарен екип от хирурзи, анестезиолози, неврофизиолози и други с доста тясно профилирани знания, минали през високоспециализирано характерно образование. Необходимо е и техническо съоръжение от най-високо равнище, както и достъп до най-новите технологии, налични в света. Рисковете са от най-различен темперамент - настъпване на неврологични затруднения с трайна парализа на пациента и следоперативни инфекции, само че би могло да стигне и до гибел, което изключително в детска възраст е неприемливо.

Целта на плана е посредством възстановяване уменията и познанията на български лекари и въвеждането на най-съвременни способи и материали тези опасности да бъдат трайно редуцирани. Още повече - хирургичното лекуване на деца в България да се трансформира в рутинна процедура, отговаряща на най-съвременните международни стандарти, което да увеличи опциите за хирургично лекуване и при пациенти, които могат да бъдат избрани като изключително тежки случаи и в недалечно минало бяха определяни като невъзможни за лекуване. При стартирането на плана хирургичното лекуване на деца със сколиоза в България се прави в стеснен размер и с потребление на остарели техники и материали по отношение на интернационалните стандарти, което основава нараснал риск при лекуването или отвод от лекуване на доста пациенти. Лидери повече от десетилетие

" Това беше нашата мотивация през 2008 година да влезем в контакт с най-авторитетните хирурзи в региона на гръбначната патология и да стартираме интернационално съдействие с водещата интернационална организация Scoliosis Research Society - SRS. Така започнахме да развиваме Център за хирургично лекуване на деца със сколиоза в " Токуда болница София ". Нашият екип мина етапно образование и в границите на няколко години доближи до равнище, съответно на водещите международни практики ", напомня си доцент Васил Яблански.

В момента в клиниката се лекуват случаи, които могат да бъдат избрани като сложни и предизвикателни за всяка клиника по света. Оперирани са над 250 деца с отлични и доста положителни резултати от хирургичното лекуване, като към този момент редовно годишно се оперират над 30 деца.
Здраве Алманах на нововъведенията в здравния бранш
" Въведохме за пръв път в страната редица нововъведения и нови подходи към казуса. Резултат от нашия план е, че в последните години може да кажем, че всяко българско дете с гръбначна дисторция може да получи хирургично лекуване на международно равнище и има достъп да най-актуалните и новаторски способи и импланти. Макар и да звучи нескромно, не можем да не споделим удовлетвореността си от постигнатите резултати, само че бихме желали да споделим и упоритостта си този развой да не стопира и да следва ритъма на международните нововъведения ", споделя доцент Яблански.

В неповторимия за България център за лекуване на деца със сколиоза за първи път дружно с екипа си доцент Яблански прави и вкарва в практиката редица нови способи и импланти. Доц. доктор Васил Яблански шеф на Клиниката по ортопедия и травматология в " Аджибадем Сити клиник болница Токуда ": Децата със сколиоза могат да получат в България същата, а и по-добра здравна помощ, както в Западна Европа и Съединени американски щати
ВизиткаДоц. доктор Васил Яблански, дм, шеф на Клиника по ортопедия и травматология на " Аджибадем Сити клиник болница Токуда ". Завършил е медицина през 1996 година в медицинския факултет на Тракийския университет. Получава компетентност " Ортопедия и травматология " през 2001 година Има тясна специализация в региона на ендопротезирането. Преминал е квалификационни курсове по първично и ревизионно ендопротезиране в Германия, Австрия, Япония, Франция и Швеция, гръбначна хирургия в Испания, Турция и Израел, както и доста други профилирани курсове в разнообразни международни водещи центрове. Д-р Яблански е минал в допълнение образование в областта на костната и ставната хирургия в Залцбург, Австрия, както и в хирургичното поделение на университетската болница Duke в Северна Каролина, Съединени американски щати. Притежава магистърска степен " Обществено здраве " от университета Hebrew в Йерусалим, Израел, както и магистърска степен по здравен мениджмънт. Работил е 8 години в отделението " Ортопедия и травматология " на Университетската болница в Стара Загора, по-късно постъпва в УМБАЛ " Царица Йоанна ", София. При откриването на МБАЛ " Токуда болница София " е поканен за шеф на Отделение по ортопедия и травматология. През 2016 година придобива академична служба доцент. Членува в Българската ортопедична и травматологична асоциация, Европейското сдружение за хирургия на тазобедрена става и Американската асоциация на ортопедичните хирурзи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР