Екип на предаването „Код Спорт“ по ТВ+ бе на митичния

...
Екип на предаването „Код Спорт“ по ТВ+ бе на митичния
Коментари Харесай

Рийзе: Стоичков е сред най-великите в историята на футбола

Екип на предаването „ Код Спорт “ по ТВ+ бе на митичния стадион „ Анфийлд “, където ветераните на Ливърпул и Байерн направиха атрактивно 5:5 с благотворителна цел. Някои от звездите дадоха извънредни изявленията за българските фенове.

Рекордьорът по мачове за Норвегия и притежател на трофея в Шампионската лига с Ливърпул през 2005 година Йон Арне Рийзе също бе измежду огромните звезди.

- Г-н Рийзе, доста поздрави от България. Отново играхте против Байерн, само че този път за легендите. Помните ли, че първият ви мач за Ливърпул бе тъкмо против този противник?

- Няма по какъв начин да не помня. Дебютирах за Ливърпул в Монако против Байерн за Суперкупата на Европа. Тогава вкарах и първия си гол за тима. Много добър старт за кариерата в един популярен клуб като Ливърпул. Затова няма по какъв начин да не се веселя, че Байерн отново ми е противник.

- Вие бяхте част в един от най-великите мачове в историята – финала на Шампионската лига сред Ливърпул и Милан в Истанбул. Бихте ли ни разказали дуела през вашите очи?

- По това време Милан беше най-хубавият тим в света и трябваше да се надигнем тъкмо против него. Уникално бе да спечелим, а за метода да не приказваме. Бихме с дузпи и най-после не можехме даже да честваме. Толкова бяхме изтощени. Това е най-великият миг в кариерата ми. Всеки футболист е горделив да играе във край на Шампионската лига. Аз пък съм от късметлиите, които успяхме да го спечелим. Никой не може да ми го вземе.

- Изпуснахте една от дузпите. Какво помислихте, когато вратарят Дида избави удара ви?

- Ужасно бях отчаян. Ритнах топката с всичката ми останала мощ. А толкоз желаех да вкарам. За благополучие Милан към този момент имаше два пропуща и моят не се оказа съдбовен. Все още водихме. Но все пак бях гневен на себе си. Все отново най-после спечелихме Шампионската лига и бях доста горделив.

- Тогава вашият водач бе Стивън Джерард, който е извънредно известен в България. Всички по света знаят какъв футболист е Стиви Джи, само че ще ни кажете ли какъв човек е?

- Момче, което е крепко стъпило на земята. Даже от време на време е много свенлив. Извън терена не приказва доста, спокоен е. Но е популярен капитан, който постоянно се грижи за съотборниците си. Първи идваше на подготовка и когато някой влезе, незабавно го пита: „ Как си? Наред ли е всичко? Как е фамилията? Как се чувстваш? “ Великолепна персона и другар. Играхме дружно седем години и се познаваме съвършено. Затова всяка минута с него, както бе против Байерн, е чест за мен.

- Ливърпул е популярен клуб, който прекомерно дълго не може да стане първенец на Англия.

- Уф, сложен въпрос. Нашият тим в действителност е много мощен в този момент. Но Манчестър Сити се оказа прекомерно добър през сезона. Ако следващата година играем по същия метод както в този момент, ще можем да се борим за купата. Ливърпул е тим, който постоянно се бори за купата. Така ще бъде и през идващия сезон, уповавам се този път да успеем. Трябва да създадем идната стъпка и да хвърлим ръкавица на Манчестър Сити.

- Какво знаете за българския футбол? Имали ли сте срещи с наши играчи?

- Играл съм против няколко ваши футболисти, само че най-хубавите ни мемоари са от Христо Стоичков. Той е един от най-великите в историята на целия футбол. Но да призная почтено нямам особени мемоари от вашия футбол.

- Срещал сте Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров във Висшата лига.

- Факт е, всички, които изброихте бяха доста мощни футболисти. Знам, че България постоянно е създавала доста мощни играчи.

- И най-после каква е вашата прогноза за Шампионската лига и международното състезание?

- В Шампионската лига се надявам, че Ливърпул може да е крайният победител. Но е прекомерно мъчно, когато на четвъртфиналите са тимове като Барселона и Реал (Мадрид). На международното състезание в никакъв случай не можеш да подценяваш Бразилия. Но мисля, че Германия и Франция са най-силните. Имайте поради и Белгия. Моят огромен любимец е Германия.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР