Ежедневно десетки пациенти на Военномедицинска академия (ВМА) се нуждат от

...
Ежедневно десетки пациенти на Военномедицинска академия (ВМА) се нуждат от
Коментари Харесай

ВМА с призив: Дари кръв за първи път

Ежедневно десетки пациенти на Военномедицинска академия (ВМА) се нуждат от кръвопреливане – пациенти с остри кръвозагуби, породени от контузии, за лекуване на тежки изгаряния, при планови и незабавни хирургични и акушерски интервенции, за лекуване на злокачествени болести, както и за подържане живота на пациенти, потърпевши при пътно-транспортни катастрофи и при чернодробни траснплантации.

Насърчаване на безвъзмездното кръводаряване е една от нашите задачи. През последните години нашата общественост от кръводарители нараства от ден на ден и доближава до над 6000 души на годишна база.

Половината от тях са част от военните формирования на Българската войска.

Благодарим на всички, които ни оказват помощ в борбата за човешкото здраве и живот!

Радващо е, че в Кръвния център на ВМА всекидневно идват хора, които подаряват за първи път. Хора от всевъзможни възрасти. Хора с огромни сърца, подготвени да спасят някой чужд... Това са нашите нови другари, нашите съидейници.

Даряването на кръв лишава към 30 минути. Какви са стъпките:

Попълва се въпросник по отношение на здравословното положение на кръводарителя;

Преглед и персонален диалог с лекар;

Кандидат-донорът не би трябвало да крие своите здравословни проблеми, с цел да се подсигурява сигурността на дарената кръв;

Предварително проучване на кандидат-кръводарителя – вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно установяване на кръвна група и хемоглобин;

Кръводаряване – количеството на дарената кръв е сред 450 ± 10%. Всички консумативи, употребявани по време на кръводаряването, са самостоятелни, стерилни и за еднократна употреба;

Кръводаряването се реализира под непрестанното наблюдаване и контакт с квалифицирани медицински специалисти;

Ако по време на даряването донорът получи неприятно чувство или уязвимост, наложително би трябвало да осведоми медиците, с цел да бъдат подхванати нужните ограничения.

Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, тежащ над 50 кг и намиращ се в положително здраве. Мъжете могат да подаряват кръв 5 пъти в границите на една календарна година, а дамите – 4 пъти. Интервалът сред две кръводарявания би трябвало да бъде най-малко 2 месеца.

„ Бъди един от нас: Дари кръв – избави живот! ” – всеки ден, от 08:30 до 16:00 часа, Кръвен център-ВМА. За спомагателна информация можете да се обадите на: 02/ 92 25 506.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР