Египетските власти обявиха, че пускат в обращение екологични пластмасови банкноти

...
Египетските власти обявиха, че пускат в обращение екологични пластмасови банкноти
Коментари Харесай

Египет преминава към екологични банкноти

Египетските управляващи оповестиха, че пускат в обращение екологични пластмасови банкноти при започване на ноември, заяви вестник " Ал Ахрам ". Още през 2019 година централната банка на страната съобщи желанието си през 2020 година да стартира да отпечатва банкноти от полимерен материал.

Въвеждането на екологичните пари обаче се забави поради пандемията от COVID-19. Първите купюри ще са от 10 и 20 египетски паунда, като " старите " хартиени банкноти ще останат на пазара.

Стъпката се подхваща в сходство с уговорката на Египет да извърши условията на Парижкото съглашение за климата. На фона на наклонността за прекосяване към биоразградими и устойчиви артикули, думата " пластмасови " провокира неразбиране измежду част от хората, написа онлайн изданието " Иджипшън стрийтс ".

Полимерните пари, които са водоустойчиви и имат по-дълъг живот от хартиените, в действителност се считат за екологични. Наред с това в производството им се влагат по-малко сурови материали. Според изследване на Банката на Англия пластмасовите банкноти могат да се рециклират и да се употребяват за нови пластмасови артикули.

Очаква се и понижаване на фалшификатите, защото подправянето на тези банкноти е по-трудно.

Пластмасови банкноти са създадени за първи път в Австралия през 1988 година В момента са в обращение в над 30 страни, измежду които Румъния, Чили, Канада, Нигерия, Виетнам и Нова Зеландия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР