Египет съобщи в събота за откриването на древна съкровищница от

...
Египет съобщи в събота за откриването на древна съкровищница от
Коментари Харесай

В Египет откриха 100 непокътнати саркофази с мумии

Египет заяви в събота за откриването на антична съкровищница от над 100 непокътнати саркофази, най-голямата такава находка тази година, заяви Агенция Франс Прес.

Запечатаните дървени ковчези принадлежат на висши чиновници от Късния интервал и Периода на Птоломеите на античен Египет. Те бяха открити в три гробни шахти на дълбочина 12 метра в некропола Сакара южно от Кайро. Археолозите отвориха един ковчег, с цел да открият мумия, обгърната в траурен саван, декориран с блестящо оцветени йероглифични картини.
Сакара е мястото за погребения на античната египетска столица Мемфис, обект на международното завещание на ЮНЕСКО.

Огромната находка пристигна малко повече от месец, откакто археолозите в региона откриха 59 други добре непокътнати и запечатани дървени ковчези, датиращи отпреди повече от 2500 години. " Сакара към момента не е разкрил цялото си наличие. Това е богатство ", сподели министърът на антиките и туризма Халед ал Анани по време на церемонията по откриването. " Разкопките към момента са в ход. Винаги, когато изпразваме гробна шахта от саркофази, намираме вход за друга. " Открити са и над 40 скулптури на антични божества и погребални маски, сподели той. Те ще бъдат разпределени сред няколко музея в Египет, в това число в музея на платото Гиза.

Очаква се през идващите седмици да бъде оповестено следващото изобретение в необятния некропол.

Археолозите също се надяват скоро да намерят антична работилница за произвеждане на дървени ковчези за мумии, съгласно Мостафа Вазири, общоприет секретар на Върховния съвет на антиките.

Египет се надява археологическите открития да подтикват туризма, бранш, който е претърпял голям брой сривове от въстанието през 2011 година до днешната пандемия на ковид.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР