Египет прие външните министри на Германия, Франция и Йордания на

...
Египет прие външните министри на Германия, Франция и Йордания на
Коментари Харесай

Египет, Германия, Франция и Йордания съживяват преговорите за мир в Близкия изток

Египет одобри външните министри на Германия, Франция и Йордания на среща за разискване на методите да бъдат съживени договарянията сред Израел и палестинците, седмица преди да встъпи в служба определеният за президент на Съединени американски щати Джо Байдън, съобщи Асошиейтед прес. 

Външното министерство в Кайро разясни, че задачата на срещата е да бъде насочен апел към израелци и палестинци да договорят " заслужено и изцяло политическо съглашение ", чиято основа да бъде основаването на палестинска страна със столица Източен Ерусалим върху териториите, завладяни от Израел през войната в Близкия изток от 1967 г. 

През мандата на към момента настоящото държавно управление на президента Доналд Тръмп палестинците понесоха доста разочарования и недоволстваха от произраелските съгласно тях стъпки на Вашингтон, написа Българска телеграфна агенция. 

Тръмп подцени Палестинската власт, призна Ерусалим за израелска столица и реалокира американското посолство от Тел Авив там, оряза финансовата помощ за палестинците и обърна курса по въпроса за легитимността на израелските селища върху териториите, за които претендират палестинците. 

Миналия месец египетският президент Абдел Фатах Сиси съобщи, че Кайро работи за решение на израелско-палестинския спор посредством взаимното битие на две страни, " отчитайки измененията в районен и интернационален проект ". Под последното явно се имаше поради избирането на Байдън и установяването на дипломатически връзки сред Израел и четири арабски страни - Обединените арабски емирства, Бахрейн, Судан и Мароко. 

Френското външно министерство съобщи по отношение на днешната среща, че на нея ще бъдат разисквани способи да бъдат накарани израелците и палестинците да възстановят разговора и по този метод да се надгради върху " позитивния районен подтекст " след неотдавнашните съглашения за нормализиране на връзките сред Израел и арабските страни. 

" Същевременно става дума и за допринасяне за съживяването на разговора сред израелци и палестинци предвид на уреждането на спора в границите на интернационалното право ", съобщи ведомството. 

Преди да отпътува през вчерашния ден за Кайро, немският външен министър Хайко Маас написа в Туитър, че министрите ще обсъдят " кои съответни стъпки " биха могли да оказват помощ за построяването на доверие сред израелците и палестинците. 

През септември палестинският президент Махмуд Абас прикани при започване на 2021 година да бъде свикана интернационална конференция за започване на " същински кротичък развой " на основата на резолюциите на Организация на обединените нации и предишните съглашения с Израел. Палестинците повече не гледат на Съединени американски щати като на почтен медиатор. 

Миналия месец палестинският външен министър Рияд ал Малки съобщи, че Палестинската власт е подготвена да си сътрудничи с бъдещото държавно управление на Байдън, и прикани Израел да се върне към договарянията за споразумяване на израелско-палестинския спор на основата на обособяването на две обособени страни. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР