Египет, разчитащ на вноса, купува повече руска пшеница

...
Египет купи нова доставка руска пшеница, разчитайки на внос, за
Коментари Харесай

Египет купи нова доставка руска пшеница, разчитайки на внос, за да задоволи вътрешните си нужди и се опитва да се справи с промените, предизвикани от войната в Украйна.

Главният орган за доставка на стоки (GASC) на северноафриканската нация закупи около 480 000 метрични тона руска пшеница в петък от търговската фирма Solaris в частна сделка на сравнително ниски цени, съобщи информационната агенция Ройтерс във вторник, цитирайки неназовани търговци .

Съобщава се, че Египет, един от най-големите вносители на пшеница в света, ще плаща около 270 долара за тон, което вероятно е под неофициалния праг, определен от руското правителство за контролиране на цените на пшеницата на вътрешния пазар. Той не е правно обвързващ, но от доставчиците се очаква да го спазват.

Ройтерс съобщи, че GASC частно е закупила един товар българска пшеница на цена от 270 долара за тон и в петък, а наскоро държавната компания е била изкушена от румънска и френска пшеница, която е по-евтина от руската.

Египет се насочи към директни покупки, вместо към търгове, след като руската инвазия в Украйна миналата година разстрои световните пазари на пшеница. Длъжностни лица казаха, че директните покупки са му помогнали да договори по-добри цени в моменти на несигурност.

Войната в Украйна значително повлия на глобалния пазар на пшеница, като доведе цените до безпрецедентни нива и увеличи нестабилността на пазара.

Стойността на валутата на северноафриканската държава и нейните резерви в чуждестранна валута претърпяха значителен удар, което доведе до отложени плащания за пшеница.

Изглежда, че купува товари на конкурентни цени в каквито обеми може, тъй като последната покупка от руския доставчик вероятно няма да покрие потреблението дори за един месец.

Търсенето на пшеница в Египет

Египет е внасял около 12 милиона метрични тона пшеница всяка година от 2017 г. до 2021 г., според доклад от миналата година на Министерството на земеделието на Съединените щати.

В доклада се казва, че през този период от 62,6 милиона метрични тона пшеница, внесена от страната, около 60 процента идват от Русия и повече от 22 процента от Украйна. И двамата бяха любими производители заради конкурентните си цени, по-ниските разходи за превоз и по-бързите срокове за доставка.

Египет все още купува от Русия и Украйна, но също така брои Австралия, Бразилия, България, Франция, Германия, Литва и Румъния сред своите доставчици.

Той получи и първата си пратка пшеница, закупена от частния сектор в Индия през юни 2022 г., малко след като органът за карантина на растенията одобри индийската пшеница.

Миналия месец Египет подписа сделка за 500 милиона долара с базирания в Обединените арабски емирства агробизнес Al Dahra и Службата за износ на Абу Даби, подразделение за експортно финансиране на правителствена агенция, за петгодишна доставка на пшеница.

Властите казаха, че сделката ще бъде на стойност 100 милиона долара годишно и Египет ще получи вносна мелничарска пшеница „на конкурентни цени“.

Египетското министерство на финансите заяви, че финансирането за субсидии за храни, предимно хляб, ще нарасне с 42 процента до 127,7 милиарда египетски лири (4,1 милиарда долара) през фискалната година от юли 2023 г. до юни 2024 г.

Съобщава се, че много от последните покупки на пшеница в страната са направени със заеми от Международната ислямска корпорация за търговско финансиране и Световната банка.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР