Египет, един от най-големите вносители на пшеница в света, ще

...
Египет, един от най-големите вносители на пшеница в света, ще
Коментари Харесай

Египет търси алтернативи на черноморската пшеница

Египет, един от най-големите вносители на пшеница в света, ще закупи 180 000 тона пшеница от Индия, сподели министърът на доставките на Кайро Али Моселхи, до момента в който арабската страна търси други възможности на вноса на зърно от Черно море, който е обиден от войната в района, написа профилираното издание Agrozona.bg.

Египетският чиновник уточни, че страната му ще купува по-малко пшеница от Индия, в сравнение с беше контрактувано по-рано, което е част от напъните на Египет да диверсифицира своите ресурси от пшеница, оповестява организация Ройтерс, представена от agrointel.

Правителството в Кайро купува пшеница на постоянни интернационалните търгове, които от години са доминирани от евтиното зърно, доставяно от Русия и Украйна. Руско-украинската война обаче пречи на износа на двете страни. При тези условия Египет беше заставен да диверсифицира източниците си на доставки. Така при започване на юни арабската страна изкупи 240 000 тона румънска пшеница. Освен това рецесията в Украйна усили цената на вноса в Египет, който всеобщо субсидира хляба за 70-милионното си население. Моселхи сподели през май, че Египет се е съгласил да закупи 500 000 тона пшеница от Индия, само че контракт към момента не е подписан.

Индия забрани износа на пшеница през май заради спада на вътрешното произвеждане, само че направи изключения за страни с проблеми с продоволствената сигурност, като Египет.

Моселхи добави, че Египет също е провел договаряния с съветски снабдители за съглашение за импорт на пшеница.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР