Ефективен ли е вътрешният контрол в банките? Този въпрос си

...
Ефективен ли е вътрешният контрол в банките? Този въпрос си
Коментари Харесай

Работи ли системата за вътрешен контрол в банките

Ефективен ли е вътрешният надзор в банките? Този въпрос си задават мнозина след случая със арестуваната през ноември банкова служителка от Варна, която в продължение на 3 години е източвала сметки на инвеститори без никой от сътрудниците ѝ да забележи. Отговор дава доцент Недялко Вълканов от Варненския стопански университет, специалист по банкови закононарушения.

Варна

Системата за вътрешен надзор в банките би трябвало да бъде на няколко равнища, споделят експертите. Едно от тях е потвърждаването на всяка финансова интервенция от различен сътрудник в офиса.
Доц. Недялко Вълканов - катедра " Финанси " в Икономически университет - Варна: Явно в тази ситуация огромна част от тези вътрешни контроли са били или подценени, или неглижирани.
Банковите специалисти са безапелационни, че при злоупотреби с огромни суми постоянно има съучастници, които са работили умишлено или просто не са изпълнявали отговорностите си. Все още не е ясно по какъв начин годишните одиторски инспекции не са открили злоупотребата.

Доц. Недялко Вълканов: Тези одитни инспекции, които се правят на място, или не са открили тази липса, или не са провеждани с задоволителна периодичност.
По информация на проверяващите, Невена Йорданова неведнъж е източвала огромни суми. Проверката ще потвърди по какъв начин е ставало това без знанието на централния банков офис.
Доц. Недялко Вълканов: От позиция на банковата ликвидност тези тегления биха дали отражение и биха били видяни на равнище централна банка.
Интересно е и по какъв начин клиентите не са забелязали, че от сметките им липсват пари.
Доц. Недялко Вълканов: Става въпрос за непозволени интервенции или с неактивни сметки, по които има някакви салда и наличия, само че по някаква причина титулярът или не е в страната, или е умрял.
Експертите са категорчни, че в банките се влагат големи суми за софтуерна отбрана. Често обаче измамниците са крачка напред.
 Задържане под стража за банковата служителка, източила 1 млн. лева Задържане под стража за банковата служителка, източила 1 млн. лева
"Задържане под стража " ще изиска Варненската прокуратура за банковата служителка, която източи близо 1 милион лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР