Едва от 1 до 15% чисто месо има в различните

...
Едва от 1 до 15% чисто месо има в различните
Коментари Харесай

Разкриха какво всъщност има в българските кренвирши

 Едва от 1 до 15% чисто месо има в другите марки кренвирши, сподели микроскопски разбор на един от най-купуваните хранителни артикули.

Експериментът беше изработен от MU-Sofia Pathology - фейсбук страница на студентите по патология в столичния Медицински университет, и бързо стана една от най-споделяните и коментирани изявления в Мрежата.

" Детето ми обича кренвирши. Реших да видя какво в действителност има в тях " - стартира своя роман в картинки член на групата MU-Sofia Pathology. Сред находките в малотрайния салам, с изключение на от 1 до 15% месо, под микроскопа се виждат мастна тъкан, хрущяли, кожа, елементи от артерии, нервни нишки, растителни семки и кафези, огромни сектори от лой и вода, протеини с неразбираем генезис.

След като опитът на младите патолози стана шлагер в обществената мрежа, създателят му бе потърсен за изявление от bTV, само че отхвърли да застане пред камерата. Той обаче акцентира, че в тази ситуация става въпрос за морфологично проучване, което единствено по себе си не е задоволително за преценка на хранителната стойност на кренвиршите - нужно е и химично, и токсикологично такова.

По думите на дългогодишния производител Теодор Янков нерядко в свинските кренвирши се употребява пилешки прат - пилешки кожи, както и отрязъци и заместители: " В едни кренвирши би трябвало да има главно и само може би над 95-97%, наблягам - българско месо. Сол, подправки и вероятно разрешените по стандарт консерванти. По никакъв метод в кренвиршите не би трябвало да участват всевъзможен тип емулсии, не трябва да се употребяват никакви млечни фибри, протеини ". Янков моли за закон, посредством който на комерсиалните витрини да се направи разграничаване сред тези салами, чието наличие е напълно от месо, и имитиращите артикули

Според проф. доктор Стефан Драгоев - член-кореспондент на Българска академия на науките и учител в Университета по хранителни технологии в Пловдив, е естествено в хомогенната примес на кренвиршите да се намират сходни частици. Той изясни, че остатъците от кожа да вземем за пример не значат, че кренвиршът не е от месо. Професорът подсигурява, че тези артикули не са рискови за здравето ни: " Сланината, която се влага, е от парени прасета. Те се добиват посредством кожите. При такива огромни размери частички от кожички постоянно може да останат при употребяваните тлъсти първични материали. За мен това е една нечиста сделка ", разяснява той.

Кренвиршите са най-консумираният салам в България. По данни на сектора дневно се продават сред 80 и 120 тона. Цената им варира сред 4 и 9 лв. за кг.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР