Едва ли има по-обичана от нея. По-неуморна, жизнерадостна. Стоянка Мутафова

...
Едва ли има по-обичана от нея. По-неуморна, жизнерадостна. Стоянка Мутафова
Коментари Харесай

На тази дата: Родена е Стоянка Мутафова

Едва ли има по-обичана от нея. По-неуморна, жизнерадостна. Стоянка Мутафова е изобилен източник на креативна сила, въртоп от страсти, наподобява силата й блика от самия живот. И като че ли това не стига, само че на 94 години тя чака удостоверение от Книгата за върховете на Гинес да бъде вписана като най-възрастната актриса, продължаваща да играе на сцена.

Стояна-Мария Константинова Мутафова (р. 2 февруари 1922 г) става Стоянка поради неточност в афиша. Театърът е родният й дом – татко й Константин Мутафов е драматург в Народния спектакъл и тя безусловно израства там. Тя получава извънредно за времето си обучение – Първа девическа гимназия в София, класическа лингвистика в Софийския университет и Държавна театрална школа – София (днес НАТФИЗ). Тя е един от създателите на Държавния язвителен спектакъл и тъкмо там остава вечно сърцето й – в хумора е силата й, там излиза в цялостния си искра харизмата й.
През годините Стоянка Мутафова изиграва над 40 функции в театъра и над 20 функции в киното – тя просто не стопира. Получава редица национални оценки за приноса си към театъра и културата. Стоянка има трима съпрузи - чешкият режисьор Роберт Роснер, Леонид Грубешлиев (от който е единственото й дете – щерка й Мария Грубешлиева) и Нейчо Попов, за когато споделя, че е любовта на живота й.



С различен популярен наш актьор – Георги Калоянчев я свързва дълго и непробиваемо от житейските стихии другарство. Те са дружно на сцена дълги години, също така до гибелта на Калоянчев са съседи и са безусловно неразделни..


Триото на Сатиричния - Парцалев, Калоянчев и Стоянка Мутафова





Напук на възрастта, Стоянка Мутафова играе на сцена последното си зрелище – „ Госпожа Стихийно злополучие ”, снима се в малкия екран и не стопира да пътува, да дава изявленията и излиза с наслада в общественото пространство.



Стоянка Мутафова освен е актьор и несломим дух – тя е национално благосъстояние. Сцената я обича, публиката я обожава, тъй като тя е разкрила пътя си и към двете и не стопира да върви по него към този момент толкоз години. Тайната на несекващата й витална мощ е обич и доста, доста труд.

“Да е жива и здрава Стоянка Мутафова още години и да ни радва с неотразимото си наличие на и отвън сцената! ”
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР