Едва ли има човек, който да не знае, че броколите

...
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите
Коментари Харесай

Броколите – една от най-ценните храни

Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са доста потребни. Въпреки това у нас този зарзават остава в сянката на своя непосредствен родственик карфиола и на други представители на фамилията си – зелето и ряпата. Причина за това е фактът, че броколите не участват в обичайна българска кухня.

Интересно е обаче, че историята на този зарзават стартира напълно наоколо – на територията на днешна Турция, където е обработен за пръв път. В Европа обаче броколите проникват не по директните пътища, а по море до Италия, тогава център на Римската империя. Там бързо стават обичана храна на римляните, само че през идващите 2000 година известността им не напуща тези земи. Така до началото на ХХ век броколите са едва познати в останалата част на света, само че тъкмо тогава настава превратният миг в тяхната история – открити са лечебните им свойства. Обявени за една от най-полезните храни в света те бързо се популяризират в Съединени американски щати, Азия и останалата част на Европа.

Но да разберем на какво се дължи огромната популярност на броколите?

На първо място съдържат огромни количества вит. С, вит. К, бета-каротин, и витамини от групата В (В1, В2, B3, B6). Богати са и на калций, желязо, магнезий, калий и цинк. С този състав те надминават освен всички свои родственици, само че излизат на челните места измежду всички храни в света. Изключително подобаващи са и за бъдещи майки, тъй като съдържат най-важните витамини и минерални субстанции, нужни през бременността, и то в изцяло натурална форма.

Най-ценната съставна част в броколите несъмнено е сулфорафанът. Това вещество от една страна предотвратява появяването на рак на стомаха (като убива Хеликобактер пилори, която го причинява) и рак на кожата (като обезврежда нездравословното влияние на ултравиолетовоте лъчи), а от друга стопира растежа на към този момент зародилите се туморни кафези и при доста от останалите типове рак. С това си деяние сулфорафанът е най-мощното антиканцерогенно вещество, познато на науката до този миг.

Въпреки своите незаменими свойства обаче, броколите са известни и като едни от най-омразните зеленчуци за дребните деца. Те не се интересуват от това, какъв брой потребна е дадена храна, а от това дали им е вкусна. Лошата популярност на броколите в това отношение обаче се дължи най-много на неправилното им подготвяне. С подобаващата кулинарна обработка, те се трансформират в едни от най-вкусните блюда.Продължава: Как да приготвим: Броколи
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР