Едва 30% от българите одобряват въвеждането на по-строги мерки срещу

...
Едва 30% от българите одобряват въвеждането на по-строги мерки срещу
Коментари Харесай

30% от българите искат по-строги мерки срещу COVID-19


Едва 30% от българите утвърждават въвеждането на по-строги ограничения против разпространяването на ковид. Това демонстрират данните от изследване на социологическа организация „ Тренд “ по поръчка на в. “24 часа “.

Близо половината от интервюираните са на мнение, че ограниченията са задоволителни. Задължителното носене на маски на публични места среща най-голяма поддръжка. През ноември българите се усещат по-сигурни за работните си места в сравнение с напролет. Регистрират се по-ниски равнища на опасения измежду българите от дефицит на хранителни артикули, консумативи за дома, медикаменти и горива по отношение на месец април. Отчита се повишение на делa на хората, които остават без спестявания, допълват социолозите.

Впечатление прави, че 39% са тези, които през май месец считат, че ограниченията би трябвало да бъдат по-леки, като през ноември едвам 15% споделят това мнение.

Запазване на дяловете във връзка с миенето на ръце като мярка за предотвратяване от ковид се регистрира през месец ноември по отношение на април тази година – 93% към 92%. През ноември месец се регистрира повишение на каузи на хората, които заявяват, че носят защитни маски – 88% към 70% през месец април.

82% е делът на българите, които показват, че съблюдават физическа отдалеченост при общуването с хората, а 14% показват, че не съблюдават такава. 79% от хората показват, че заобикалят събирането с доста хора. Като защитна мярка против ковид, 37% от хората пият витамини/ хранителни добавки, а 70% употребяват дезинфектанти по-често.

Делът на работещите от у дома през месец ноември е по-нисък от този по отношение на април – 18% по отношение на 35%.

Отчита се повишение на поддръжката във връзка с наложителното носене на маски – 76% през ноември по отношение на 64% през месец април. Същевременно се регистрира понижаване на поддръжката за затваряне на всички заведения за хранене, питейни заведения, фитнеси и други места, в които се събират повече хора. 36% от хората поддържат тази мярка през месец ноември, до момента в който през април този дял е 82%.

По отношение на необятно коментираната тематика със затваряне на детски градини, учебни заведения, университети, то 31% поддържат затварянето на университетите, а 51% са на противоположното мнение. Да се затворят учебните заведения напълно за възпитаници от 1 до 12-ти клас среща поддръжка от 28%, а 57% не споделят това мнение. Детските градини и тяхното затваряне са надлежно с 25% социална поддръжка.

Особено ниски равнища на поддръжка се регистрира във връзка с възбрана на жителите да се разхождат в паркове и градини, възбрана за пътуването с автомобил отвън града, в който живеят, да се излиза от вкъщи единствено с декларация за причина за излизането.

Спад в опасенията по отношение на месец април се регистрира измежду българите във връзка с дефицит на хранителни артикули (25% през ноември по отношение на 42% през месец април), консумативи за дома (20% по отношение на 33% през април), горивата по бензиностанциите (15% през ноември по отношение на 25% през април). По отношение на медикаментите, то 41% имат такива опасения през ноември, а през април половината от българите са имали такива опасения.

През ноември българите се усещат по-сигурни за работните си места по отношение на април. Липса на опасения за работните си места имат 35% от хората през ноември, до момента в който през април делът е 25%.

Увеличил се е доста делът на хората, които показват, че нямат спестявания – 42% през ноември по отношение на 24% през май. Намалели са дяловете по отношение на предходните проучвания на хора, които заявяват, че един или повече месеци могат да изкарат със своите спестявания, в случай че са без приходи.

Запазват се високи дяловете на хората, които показват, че множеството време прекарано у дома въздейства негативно върху общото им физическо и психическо положение – 45% през месец ноември по отношение на 52% през май и 47% през април. Едва 6% показват, че множеството време у дома въздейства позитивно върху общото им физическо и психическо положение.

Намалял е делът на хората, които считат, че в по-кратък период ще се върнем към естествения си метод на живот по отношение на месец май тази година. Значително увеличение на каузи на хората, които не могат да преценяват – 30% по отношение на 9% през май. За 28% от хората ще бъде належащо повече от една година, с цел да се върнем към естествения си метод на живот.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР