Едва 0.5% от жилищата в идеалния център на столицата излизат

...
Едва 0.5% от жилищата в идеалния център на столицата излизат
Коментари Харесай

На пазара излизат едва 0.5% от жилищата в идеалния център на София

Едва 0.5% от жилищата в идеалния център на столицата излизат на пазара всяка година. Данните от изследване по поръчка на Имотека сочат, че в централната градска част има към 30 000 жилищни единици, а от тях на пазара се оферират под 150. Преглед на дейните все още разгласи демонстрира, че 20% от парцелите търсят нов притежател за първи път след построяването си.

„ Малкият брой предложения в региона се осъществя извънредно бързо, постоянно в границите на дни. На процедура зона с голям капацитет остава без развиване “, разяснява Люба Атанасова, изпълнителен шеф на Имотека. Според нея, лимитираният брой на продавачите в регионите с „ високи тавани ” се дължи на няколко фактора. „ Собствениците на парцели в центъра рядко се вземат решение на продажба. Независимо от моментното си положение, тези жилища са с извънредно високо качество и цената им в дълготраен проект може само да пораства. Същевременно, доста от парцелите в центъра са „ тъмни прозорци ”. Те принадлежат на пасивни притежатели, всекидневно няколко наследници, документите по собствеността не е уредена, липсва и консенсус за бъдещето на парцела, което прави невероятно излизането му на пазара ”, споделя още Атанасова.

Според нея това води до затваряне на кръга и все по-голямо запустяване на централната градска част. Общият образ на идеалния център има капацитета да бъде в пъти по-добър, а средата – доста по-подходяща за живеене, само че за жалост, това не се случва.

Активност и профил на клиента

С към 10% пораства интензивността на жилищния пазар, сочат още данните на Имотека за София, като и купувачите, и продавачите на компанията се усилват с към 11-12% на годишна база. По-голям брой покупко-продажби, както и повече купувачи, се регистрират и във Варна и Пловдив.

„ Расте въздействието на най-младите купувачи. Устойчива е наклонността, присъща за народопсихологията ни - при избран размер налични спестени средства и сигурни приходи, хората да купят личен парцел “, споделя още Атанасова.

Позиционирането на младежите като дейни клиенти допуска и промени в метода на избор на парцел, показват от компанията. За това спомагат и новите действителности, които пандемията донесе.

„ Сделки се подписват след все по-малко на брой огледи. Хората изследват парцелите авансово и от разстояние, а ние като консултанти ги насърчаваме да го вършат, предоставяйки им нужните цифрови принадлежности и допустимо най-изчерпателната информация онлайн. Това дава опция на страните да се срещнат с параметрите на евентуалната договорка отдалечено. А когато стигнем до физическа среща, клиентите са на доста по-напреднал стадий в процеса по взимане на решение и посещават парцела най-вече, с цел да затвърдят това решение ”, изяснява Атанасова.

Цени

Около 5-6% - такова е покачването на цените на годишна база при покупко-продажбите на Имотека. Тристайните жилища продължват да са най-търсени – 37% от покупко-продажбите, следвани от двустайните, които съставляват 34% от всички покупки. Леко пораства ползата към многостайните жилища, за които са подписани 8% от покупко-продажбите в интервала януари-март 2021.

Ипотечното кредитиране продължава да е основна причина за растящата интензивност на пазара. Малко под половината от покупко-продажбите се подписват с пари в брой. Повечето ипотеки за интервала януари-март 2021 покриват значителен дял от цената на договорката. Над 20 на 100 от заемите съставляват към 80% от цената на парцела. Около 15 на 100 от тях пък покриват сред 50% и 80% от крайната стойност на договорката.

„ Висок % външно финансиране следим при консуматори, които избират да запазят спестяванията си в изискванията на всеобща неустановеност. Друга група имат дребен % от нужната сума в брой, само че избират да пристъпят към такава договорка поради ниските лихви по ипотечните заеми ведно с очакване за растяща инфлация “, добавя Атанасова.

Отстъпките не са фактор на пазара и през това тримесечие, сочат данните на Имотека. Над 55% от покупко-продажбите се подписват без коментар по офертната цена, при към 10% компромисът е в границите на 1000 евро, а при още 20% - до 5000 евро от в началото оповестената стойност. „ Въпреки упованията за напън върху продавачите, двете страни не престават сполучливо да срещат упованията си при растящи ценови индикатори. Продавачите не са склонни на огромни взаимни отстъпки, само че и купувачите не са настоятелни за такива ”, споделя Атанасова.

Мотиви за покупка и продажба

Най-честият претекст за покупка остава нуждата от личен дом, като капиталово настроените купувачи за тримесечието са към 16% от всички. При продажбите се следи първи растеж на хората, които имат нужда от свежи пари. Увеличение има и при клиентите, които продават, с цел да купят различен парцел. Спад бележат хората, които излизат от инвестиция – от 56% през първо тримесечие на 2020 до 44% за същия интервал на актуалната година. Тенденцията е трайна поради все по-ниските лихви по депозитите и лимитираните благоприятни условия за инвестиция.

Пазарът на къщи

Интересът към къщи остава факт и при започване на 2021 година. Но до момента в който в София той е повече под формата на огромен брой запитвания, то в Пловдив покупките на къщи образуват над 20% от пазара. Активното търсене е фокусирано в селата към Града на тепетата и бе в началото подкрепено от пандемията. Първата група купувачи е на локални хора, които търсят алтернатива за екологичен живот покрай града. Друга група клиенти са българи от чужбина със спестени пари. Купувачи на този пазар са и софиянци, които търсят алтернатива за живот отвън столицата и се ориентират към пловдивските села, защото са с елементарен достъп, а предложенията са значително и на атрактивни цени. Във Варна пазарът на къщи съставлява 6% от общия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР