Едрият бизнес у нас удари по масата и поиска оставки

...
Едрият бизнес у нас удари по масата и поиска оставки
Коментари Харесай

Бизнесът иска да падат глави заради некадърното управление н...

Едрият бизнес у нас удари по масата и изиска оставки поради шокиращия скок на цените на тока на свободния пазар и хаоса в енергетиката. Това стана на незабавно проведената среща със служебния министър председател Стефан Янев и енергийния министър Андрей Жеков.

Работодателските организации желаеха оставките на управленията на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг (БЕХ), Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", а след разбори - и на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) и Националната електрическа компания (НЕК).

Това стана ясно от изказване на Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Той добави, че бизнесът е в протестна подготвеност и упорства за оставки, тъй като проблемите не могат да се решат по различен метод.

АИКБ е ротационен ръководител на сдружението на работодателските организации АОБР.

Велев посочи, че съгласно организациите енергетиката не се ръководи вярно и не става въпрос само за непросветеност, а се вижда и " зла предумисъл " в дейностите на ръководителите на държавната енергетика. Според него има " безпорядък " във връзка с ремонтната стратегия на енергийните мощности и изиска управлението на енергийните сдружения да бъдат заменени и на тяхно място да бъдат поставени " добросъвестни хора, които ръководят енергетиката в интерес на хората ", а за " някой, който седи зад кадър и извлича големи облаги на гърба на семействата и бизнеса ".

Велев уточни и още няколко проблеми, които предизвикват високите цени на енергийната борса в последните дни, измежду които да вземем за пример е монополът на БЕХ на борсата, посредством който се основава " тенденциозен недостиг ", неналичието на интеграцията на българския пазар на север, където цените по традиция са по-добри.

От началото на август цената на тока за бизнеса в България е със 73% по-висока от тази в Германия.

Велев беше безапелационен, че бизнесът не може да разчита само на дълготрайни контракти, тъй като никой производител не предлага артикул с профила на промишлеността. Тоест с дълготрайните контракти се обезпечава единствено базова сила. Пиковете се покриват от борсата - в сегмента " Ден напред ", където в този момент цените порастват непрестанно.

" В сегмента " Ден на пред " са главните размери, които се търгуват освен в България, само че и в цяла Европа ", добави още ръководителят на АИКБ.

Велев изясни още, че са малко огромните предприятия, които могат да си разрешат да излязат непосредствено на борсата и търгуват с електрическа енергия. В момента са единствено 9, а останалите разчитат на доставки на търговци на електрическа енергия.

Отдавна от промишлеността се оплакват, че освен това внезапно повишаване на електрическата енергия на борсата, доста търговци едностранно прекъсват договорите, заплащат неустойките, тъй като не могат да обезпечат ток с контрактуваните авансово условия. Така предприятията остават в нежеланото състояние незабавно да търсят електрическа енергия на пазара. Цената нормално е прекомерно висока.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР