Едно от първите явления, които привличат вниманието на любителите астрономи

...
Едно от първите явления, които привличат вниманието на любителите астрономи
Коментари Харесай

Престои метеорния поток Дракониди, вижте кога може да му се насладите

Едно от първите феномени, които притеглят вниманието на феновете астрономи при започване на октомври, е метеорният поток Дракониди. Той е деен в дните от 6 до 10 октомври тази година.
Прочетете още
Максимумът на Дракониди за 2023 година ще бъде на 9 октомври към 10 ч. българско време, сподели за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и в катедра " Астрономия " при СУ " Св. Климент Охридски ". Той е създател на справочника " Гид на фена астроном " на катедра Астрономия на Физическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Книгата излиза за пета поредна година като печатно и електронно издание, популяризира се гратис измежду студенти, измежду учители по физика и астрономия в междинните учебни заведения, измежду възпитаници от кръжоците по астрономия, измежду участниците в разнообразни школи по астрономия.

Маркишки поучава феновете астрономи, които желаят да следят явлението, да изберат последните часове на нощта на 8 против 9 октомври. Това е най-близкото време на мрачевина от денонощието, а за нашите географски дължини максимумът на метеорния поток е денем. Наблюдения ще са вероятни до към 06:15 ч. сутринта на 9 октомври, сподели Маркишки.

Обикновено по-висока интензивност на Дракониди се следи след скорошно прекосяване през перихелий на неговото родителско тяло - кометата 21P/Giacobini-Zinner. Тази комета е с пай орбитален интервал от 6,6 години и за финален път мина през своя перихелий на 10 септември 2018 година, напомни физикът. Той означи обаче, че упованията за нараснала интензивност на потока през октомври 2018 и 2019 година не се оправдаха. Последните случаи, когато Дракониди демонстрираха висока интензивност, бяха през 2011 и 2012 година

Обичайната интензивност на Дракониди по време на максимума е към 5 - 10 мудни оранжеви метеора за час. Цветът на метеорите е обвързван със относително ниската им температура с помощта на ниската скорост при навлизането им в земната атмосфера - към 21 километра в час, разясни експертът.

При планирането на наблюдения на метеорни потоци по време на техните максимуми би трябвало да се съобразим с три значими условия, четем в справочника " Гид на фена астроном ". " Първо би трябвало да проверим дали максимумът на потока, който желаем да следим, се пада в тъмната част на денонощието за нашите географски дължини. Второто значимо нещо е да изберем време за наблюдаване, когато така наречен радиант на метеорния поток е над хоризонта. Колкото по-високо в небето е радиантът, толкоз по-голям брой метеори ще забележим от дадения поток. Третото, само че не най-маловажно изискване се отнася за Луната. Ако тя е над хоризонта и във фаза, близка до пълнолуние, ще основава ярък декор на небето, при който не могат да се правят ефикасни образни наблюдения ", написа създателят.

На 14 октомври ще бъде третото за тази година затъмнение - пръстеновидно слънчево, сподели още за Българска телеграфна агенция Маркишки. То ще бъде очевидно като отчасти от Северна Америка, Централна и Южна Америка. Пръстеновидно затъмнение ще се следи от западната част на Съединени американски щати, Централна Америка, Колумбия и Бразилия. От България явлението няма да може да се види. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР