Едно от най-известните имена в световния театър, американския режисьор Робърт

...
Едно от най-известните имена в световния театър, американския режисьор Робърт
Коментари Харесай

Световноизвестният режисьор Робърт Уилсън ще постави пиеса в Македонския театър

Едно от най-известните имена в международния спектакъл, американския режисьор Робърт Уилсън, ще направи режисура за Македонския народен спектакъл в Скопие, съобщи осведомителната организация МИА. Уилсън, който е считан за един от най-авангардните театрални режисьори, ще работи по текста " Кой е притежател на света " на македонския публицист и посланик Йордан Плевнеш.

Едновременно режисьор, хореограф и образен актьор, Уилсън доби международна популярност с " Айнщайн на плажа ", минималистичната опера по музика на Филип Глас, считана за едно от най-значимите модерни типичен творби.



Уилсън разчита на преплитането на жанрове и изкуства и в кариерата си, почнала през 69-те години в Ню Йорк, си е сътрудничил по едно и също време с Хайнер Мюлер и Алън Гинсбърг, с Гавин Брайърс и с Лу Рийд, с Том Уейтс и с Лейди Гага, с Марина Абрамович и Уилям Дефо. Дали слага Шекспир или модерна опера, спектаклите на Уилсън се разграничават с нетрадиционните си сценографски решения и работата с гласа на актьорите.

Постановката в Македонския народен спектакъл е интернационална копродукция с Националната опера и спектакъл на Монако и центъра за театрални изкуства на Уилсън в Ню Йорк. По нея ще работят още композиторът Горан Трайкоски и скулпторът Жарко Башески, сценографката Мария Детеста и костюмографът Карлос Сото. Премиерата евентуално ще е през идващия сезон. Работата с известния режисьор е един от изключителна значимост за Македонския спектакъл и един от най-значимите му планове ", оповестиха оттова.

Уилсън посети страната предходната година, където одобри званието Почетен лекар на университета за изкуства ЕФТА в Скопие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР