Едно незабравимо жп пътешествие: Моята нощ с експреса Истанбул –

...
Едно незабравимо жп пътешествие: Моята нощ с експреса Истанбул –
Коментари Харесай

Незабравимо жп пътешествие: Една нощ с експреса Истанбул – София

„ Едно незабравимо жп странствуване: Моята нощ с експреса Истанбул – София “. Така е озаглавена публикация на The Guardian, която разказва пътуването с нощния трен по маршрута. Само преди седмица линията влезе в годишния лист на Lonely Planet за най-хубав маршрут, който всеки разпален екскурзиант би трябвало да пропътува.

Припомняме, че придвижването на интернационалния трен, който пътува сред София и Истанбул, бе възобновено през април тази година. Линията бе спряна през 2020 година след началото на пандемията.

Когато бе пусната през 2017 година, тя беше правоприемник на по-старите услуги за нощен трен, в това число няколко превъплъщения, употребяващи разновидности на името Orient Express, се напомня в материала. За да бъде направена публикацията, вицепрезидентът на Lonely Planet Том Хол е пропътувал маршрута

Неговото странствуване стартира от Истанбул.

Качих се на един от бързите крайградски влакове в квартал Еминьоню в Истанбул, запътвайки се отвън града към Халкали. Това е неугледна градска гара, която в този момент е началната точка на този нощен трен. "

Напускането на Истанбул отсам е сходно на пътуването от Юстън до Уотфорд (бел. р. – жп маршрут в Лондон), с цел да се качите на Каледониън Слийпър – съвременна, функционална гара, само че не е доста за гледане. Вечерната гала преди заминаването стартира с виковете „ София! “ от личния състав на гарата, който приканва пасажерите да преминат от топлата чакалня през рентгенова машина за багаж и по-късно да се качат на влака. Началник влака ме насочи към моето спално купе от 90-те години на предишния век. Домът ми за тази нощ е с климатик, с електрически контакт, само че без wi-fi. Разполагаше и с ледник, зареден с вода и няколко закуски, разказва Том Хол.

Тръгвайки в точния момент – в 20:45 ч. – ние пътувахме по еднорелсова линия в тъмнината. Някъде по пътя задрямах. Към 01:00 ч. наближихме Одрин, а джамията Селимие осветяваше градския пейзаж. Напускайки града, началникът на влака внезапно стартира да чука по вратите с оживени крясъци „ Контрол! “. Това бе репликата, която ни приканваше да станем и да се наредим на мудна опашка за инспекция на паспортите на Капъкуле, на турско-българската граница. На влака имаше няколкостотин пасажери, множеството към момента полузаспали. Чакането за щемпел в паспорта бе идеалният късмет да се срещнем с другите пасажери.

Пресичахме най-натоварената сухопътна граница на Европейски Съюз и за всички стана ясно, че спалният вагон не подсигурява спокойна нощ. "

Наоколо се предлагаха закуски и цигари и се споделяха истории. Отне към час, с цел да преминат всички през опашката и да се качим назад на борда.

Напускайки Турция, влакът пропълзя през отвори в ограда от бодлива тел и влезе в България, където друга група гранични чиновници взеха паспортите на всички за към час. "

Не спах, до момента в който не ми върнаха моя паспорт. Бодливата тел и защитата в наблюдателните кули не следяха пасажерите в този трен, само че сигурно бяха издигнати за някого.

Останалата част от пътуването изглеждаше като насън, частично заради прекъснатата сънливост, която предизвикваше леко сънливо чувство къде се намираме. На закуска пристигнахме в Пловдив, прочут със своя римски спектакъл и добре непокътнати здания от 19-ти век. Това е чудесно място за прекъсване. Преминаването през планините до София стана на дневна светлина, предлагайки панорама към скалисти хълмове и гористи потоци.

Нямаше храна във влака. Пътниците трябваше да си купят пакетирана закуска на излизане от Истанбул, само че нашият деятелен шеф на влака продаваше кафе и чай против дребни пари, пробвайки се да се хареса на тези, които бе събудил наложително през нощта.

Около 9:30 ч. сутринта влакът дойде на софийската жп гара от комунистическата ера и аз се качих на метрото в центъра на града за късна закуска. "

Въпреки че надписът „ баница “ е изписан на всички места, кулинарната сцена в града се е трансформирала в разнообразна просвета на кафенета, в които може да откриеш тънко, само че мощно кафе. Една чаша бе добре пристигнала след незабравимото пътешестване с трен сред два разнообразни града, което предложи отмора за размисъл и премеждие по успоредните релси, разпростряли се в Югоизточна Европа и отвън нея.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинжп връзка Централна жп гара трен нощен трен София странствуване ПоследниНай-четениЛюбопитно 208 Незабравимо жп странствуване: Една нощ с експреса Истанбул – София Компании 124 HP редуцира 12% от чиновниците си Екология 1032 Европейската вятърна промишленост се спъва, когато е най-необходима Пазари 2153 Господството на $ може да е към своя край Компании 11532 „ Лукойл “ затваря рафинерията в Бургас при възбрана за експорт Крипто 7822 Биткойн дълбае дъното, а криптопазарът изтри $1.4 трилиона Бюджет и финанси 4682 Младите китайци към този момент отхвърлят да работят във фабриките Накратко 4226 Вечерни вести: „ Лукойл “ с ултиматум; Ремонт на Летище София Всички новиниОще от ЛюбопитноВиж всичкиМинистърът на туризма предложения Илон Мъск в БългарияМъск съпостави Белоградчишките скали с фентъзи видео игра Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР