Едни виждат градовете ни като жилищен фонд, инфраструктура, предприятия, икономически

...
Едни виждат градовете ни като жилищен фонд, инфраструктура, предприятия, икономически
Коментари Харесай

Художникът, който преобрази Кюстендил. И вдъхнови стотици деца да рисуват

Едни виждат градовете ни като жилищен фонд, инфраструктура, предприятия, стопански напредък. И това е значимо. Други обаче гледат на градовете като пано. Като среда, която може да се извърши с изкуство, да зарадва погледи, минувачи, да увлече всички в това да го създадат по-красив. Може би хубостта, преди да избави света, ще избави градовете. 

Днес в рубриката ни ще ви разкажем за човек от втория вид. Това е художникът Евгени Серафимов, който е измежду хората, които виждат гения в своите възпитаници и се стремят да го доразвият и покажат в най-хубавия си тип. Евгени е основател на сполучливата школа " Новите майстори " и изпълнител и основател на грандиозни планове в града на Владимир Димитров - Майстора. С работата си Серафимов преобрази Кюстендил и съумя да въодушеви стотици деца от града да развихрят въображението си.  

Художникът споделя, че постоянно е бил огромен идеалист и се усеща извънредно обвързван с града си като град на художници и като отечество на Майстора. Тези съставни елементи, плюс доста храброст и религия, го карат да сътвори „ Майстора на един декар “ - внушително изображение, което краси центъра на Кюстендил и наподобява по този начин:



 

Всеки, който е посещавал Кюстендил в последните години, знае, че това е една от най-красивите забележителности на града. Тя не е обвързвана обаче с архиктеура, нито с историческо завещание. А с напъните на един човек, който умее да въвлича останалите.

Стрийт арт изкуството може да има доста лица. Но единствено някои от художниците съумяват да го създадат по този начин, че да бъде видяно и харесано от всички. 

" Един подобен план се осъществя извънредно постепенно в главата на човек, изисква невероятна логистика и предварителна подготовка. Самото изобразяване е малко – успяхме да го изпълним за три вечери ", споделя Евгени.

Серафимов дефинира рисуването като своя орис и в никакъв случай не се е представял като нещо друго, с изключение на като създател. Нищо и до ден сегашен не му е по-интересно от рисуването. 


Учителят по изобразяване не схваща думата " би трябвало " в изкуството. За него е редно то да извира естествено от актьора, да бъде обвързвано с неговото ентусиазъм и вътрешна идея. Ако актьорът има нужда да се изрази върху един калкан на огромна постройка, следва да откри метод да я осъществя.

Казва, че езикът на изкуството е повсеместен, всемирен. На него приказва обаче единствено този, който желае и поставя старания. По негово мнение децата следват положителния образец и обичат да се занимават със смислени неща. 

За Серафимов децата не се трансформират, а единствено технологиите. Забелязал е, че надарените деца осъзнават силата си още като дребни и това е директно обвързвано с вярата в личните им благоприятни условия. 

Учителят по изобразяване в кюстендилското учебно заведение " Свети свети Кирил и Методий " обича да работи в група:  " Артистите са разнолики и доста художници работят с огромни екипи. Други работят сами. Има най-различни подходи и едното не обезсмисля другото. "


Серафимов въодушевява стотици деца и възпитаници в творчеството


Последната активност на художника е по случай Денят на християнското семейство и е по концепция на архимандрит Исак - наместник в кюстендилската духовна околия. Заедно с децата изрисуват картина на повече от 10 квадрата. Ето я:   


" Дойдоха съвсем 100 деца, които влязоха в края на литургията, възпламениха по свещичка за здраве, имаха къса сказка с архимандрита, който им изясни за празника. След това аз и моята брачна половинка бяхме подготвили една картина, която децата да нарисуват дружно. Картината беше на тематика християнското семейство, като ние бяхме нарисували разнообразни изображения на фамилии в детски и леко анимационен жанр ", добавя Серафимов.

Учителят споделя, че предстоят още сходни интензивности в града. Едно от тях е отварянето на нова школа по иконопис, целящо развиването на духовното образование в Кюстендил.

А най-хубавото е, че всичко, което прави, се трансформира не просто в изкуство, а в нещо още по-важно - път, по който другите да минат.  



 

Автор: Илиана Симеонова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР