Какво вдъхнови две момчета, все още ненавършили пълнолетие, да се

...
Какво вдъхнови две момчета, все още ненавършили пълнолетие, да се
Коментари Харесай

Иво и Калоян: Доброволците с лъвски сърца

Какво въодушеви две момчета, към момента ненавършили пълноправие, да се включат към непринуден екип, който да оказва помощ при горски пожари, наводнения и всевъзможни сериозни обстановки? И по какъв начин упражняват, учат и напредват в призванието си? 

Иво Кожухаров и Калоян Атанасов са надлежно на 16 и 17 години, а към този момент са част от “Доброволно формирование Пловдив 112 ”. Това е организация в града под тепетата, основана по Закона за отбрана при бедствия, която има за цел да поддържа състав от подготвени доброволци за работа при изключителни обстановки. И последователно основава общественост от хора с нужния опит и умения да оказват помощ на пожарните екипи, да оказват първа помощ и да бъдат ефикасни участници в избавителни акции. Ето историята на Иво и Калоян, която през днешния ден ще разкажем в рубриката ни “Добро за шерване ”.

“Огънят е живо създание ”  

“Реших да се включа към доброволното формирование непринудено. Имаха един курс за работа с радиостанции и изобщо за телекомуникации при изключителни обстановки. Стана ми доста забавно. И започнах да навестявам разнообразни техни образования ”, споделя Калоян. Той, както и останалите доброволци, минават през серия от разнообразни образования, водени от лектори от обособените служби и звена в пожарната. Миналото лято да вземем за пример доброволците са минали първичен водолазен курс взаимно с водолазен клуб “Кракен ” за бъдещо постигане на равнище „ водолаз избавител “. Преминали са също през образования за работа с мото-техника - по какъв начин се употребяват мотопомпи, по какъв начин се разпъват шлангови линии при гасене на пожар и доста други. Един от най-важните курсове, който имат е и този за оказването на първа долекарска помощ, извършен взаимно с пловдивската конструкция на БЧК. Той трансформира всеки от доброволците в човек, който бихте желали да е наоколо, при положение, че изпаднете в тежка обстановка.

 

Калоян Атанасов минава през серия от разнообразни образования

 

Иво се записва като доброволец след една проява, която го развълнува мощно. “Демонстрацията беше на Гребната база в Пловдив. И представляваше изваждане на автомобил от водата. Бяха добре включени всички условия при сходен случай - имаше димки, “ранени ”, всичко ставаше в действително време. Беше доста забавно ”, споделя Иво. Той добавя, че да бъде пожарникар е детската му фантазия и ще направи всичко по силите си, с цел да я сбъдне. Момчето помни добре едно от първите му образования: с прахов пожарогасител да изгаси първия си огън. Откритият огън в следена среда се пали в тава, с горивна примес от дизел и бензин. “Облякох защитния костюм и може би заходих малко по-близо до огъня, в сравнение с би трябвало. И в един миг усетих цялата му мощност, усетих същинската топлота на пожара. Усетих, че огънят е живо създание - диша, храни се, движи се. Но можеш да се оправиш с него, в случай че научиш какво е държанието на това живо създание ”, добавя Иво.



 



Ивайло Кожухаров е намерил доста другари в доброволческия екип

 

Какво оказва помощ: Факти и познания, а не страсти  

Едно от най-интересните образования на младите доброволци е в с. Бошуля до Пазарджик, в обучителния център на Министерство на вътрешните работи. Там те се учат на вярната реакция и способ на деяние при наводнения. Добиват опит в това по какъв начин да надуват водни насипи, да ги подреждат, да употребяват чували с пясък, да източват с помпа насъбраната вода. Също и да пазят баланс върху клатеща се греда, да изкарват потърпевши от постройката на открито. 

Калоян споделя, че образованието му на доброволец му е помогнало доста в персонален проект. Казва, че му е дало по-добра преценка за доста обстановки. И че съумява да ги види през обстоятелства и познания, а не посредством страсти. “За да помагаш в комплицирани обстановки, най-важното е да успееш да се ориентираш трезво в тях. Да не изпаднеш в суматоха, да не стане по този начин, че вместо да спасяваш другите, да се постанова да избавят теб. Да знаеш, че има един лист от дребни неща, които би трябвало да правиш, и да се придържаш към него ”, обобщава Калоян. Когато върви в планината с другари, той е постоянно квалифициран и си носи аптечка с най-важните неща. “Колкото и да са дребни, в гората една лепенка или алергозан могат да бъдат доста значими ”, споделя той. 



 



По време на образованията човек схваща, че огънят е като живо създание

 

Да намериш другар  

Иво има доста огромно предпочитание да се включва в потушаването на горските пожари, тъй като таман те постоянно се нуждаят от доброволческа помощ. “В тези случаи има някои базови неща, които би трябвало да се знаят. Например - да определим посоката на огъня и той да е постоянно зад нас, а не пред нас, тъй като има огромна възможност да ни заобиколи и да ни сложи в капан. Трябва да следим какъв брой бързо се движи, накъде отива и непрестанно да сме на безвредно разстояние от него. Ако пък да вземем за пример човек живее в къща, която на 2-3 километра от горския пожар, би трябвало да се изтегля ”, споделя Иво. Той споделя още, че в доброволното формирование Пловдив 112 към този момент има няколко души, на които постоянно би разчитал и че усеща по какъв начин те биха създали всичко, с цел да запазят неговото здраве и живот. 

Калоян и Иво ще могат да се включват и в по-сериозни интервенции “на терен ”, само че за задачата първо би трябвало да навършат 18 години. Иво желае да стане пожарникар, тъй като още от дете е обичал да следи пожарните коли, да слуша техните сирени и постоянно си е представял по какъв начин това ще е и неговата специалност. Калоян би желал да се развива професионално в друга посока, само че цени доста уменията, които е придобил като доброволец и би ги ползвал във всеки вероятен миг. 

Още от ДОБРО ЗА СПОДЕЛЯНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР