Една страна от Северна Африка - Египет, смята да увеличи

...
Една страна от Северна Африка - Египет, смята да увеличи
Коментари Харесай

Тази страна се опитва с доставки за Европа да запуши дупката“ от липсата на руски газ

Една страна от Северна Африка - Египет, счита да усили износа си на полутечен природен газ (LNG) през 2022 година с 14% до 8 милиона тона годишно. Така страната се пробва да " запуши дупката ", оставена от по-ниския импорт на съветски природен газ в Европейския съюз, съобщи министърът на петрола и минералните запаси на страната, заяви S&P Global.

Около 90% от тазгодишния експорт на LNG е ориентиран към страните от Европейския съюз спрямо 80% през 2021 година, уточни Тарек Ел-Мола в изказване на египетскто министерството.

Европа, която се стреми последователно да приключи вноса си на съветски газ след нахлуването на Москва в Украйна, също по този начин се ангажира и с Израел по отношение на евентуални доставки на израелски газ в Европа през Египет.

През юни Европейската комисия, Израел и Египет подписаха тристранен меморандум за съгласие по отношение на доставките на израелски газ през египетската инфраструктура за експорт на LNG за Европейски Съюз.

Египет в този момент разполага с две уреди за експорт на полутечен природен газ: оборудването Idku, ръководено от Shell, с потенциал от 7,2 милиона тона на година и по-малкото оборудване Damietta, ръководено от италианската Eni, с потенциал от 5 милиона тона годишно. Двете газови уреди се смятат за съществени за европейските старания за обезпечаване на спомагателен LNG, в това число доставян от Израел.

Общият рандеман на газ в Египет доближи 71 милиарда кубични метра през 2021 година, съгласно данни на енергийното министерство, което съставлява нарастване с 10 милиарда кубични метра по отношение на 2020 година
 Египет подписа договорка за покупка на огромно количество пшеница от България
Египет подписа договорка за покупка на огромно количество пшеница от България

Страната е най-големият вносител на пшеница в света
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР