Една практика, която е често срещана в САЩ и Европа,

...
Коментари Харесай

Защо китайските техгиганти усилено наемат бивши държавни служители

Една процедура, която е постоянно срещана в Съединени американски щати и Европа, само че до неотдавна беше необичайност в Китай, а точно прекачване на чиновници от държавния в частния бранш, набира известност в азиатската страна. На фона на опитите на президента Си Цзинпин да ограничи въздействието на техгигантите от ден на ден такива компании притеглят някогашни държавни чиновници, написа Financial Times. Подобна промяна на професионалното занятие става все по-разпространена, до момента в който китайският държавен глава втвърдява хватката си във втората по-големина стопанска система в света.

Най-големите интернет групи в страната, в това число Tencent, ByteDance и Meituan, са наели десетки някогашни чиновници от антимонополни регулатори и някогашни съдии. А това повдига въпроса по какъв начин Си Цзинпин ще успее да се наложи над фирмите. " Правителството може да бъде затруднено да смаже монополистите, когато преобладаващите софтуерни компании са цялостни със чиновници, които са другари или някогашни сътрудници на регулаторите ", споделя Лиу Су от университета Цинхуа.
Случаят с Alibaba
Alibaba - групата за електронна търговия, учредена от Джак Ма, интензивно набира някогашни бюрократи. Ма значително изчезна от общественото пространство, откакто подлага на критика регулаторите през октомври. Следващия месец управляващите стопираха плануваното в началото обществено предложение за 37 милиарда $ на Ant Group, която е финансово софтуерната дъщерна компания на Alibaba.

Един от най-високопоставените държавни чиновници, привлечени от частния бранш, е Куй Шуфен - някогашен зам.-директор на антимонополната работа към министерството на търговията, който от 2019 година е част от екипа на Alibaba. Само дни преди регулаторите по конкуренцията да наложат рекордна санкция на компанията, той е призовал държавните представители да не бъдат толкоз строги в решението си. На 10 април някогашните му сътрудници оповестиха глоба от 2.8 милиарда $ за Alibaba поради неконкурентно държание, като санкцията е трябвало да бъде доста по-голяма - беше закрепена на 4% от приходите на компанията в страната за 2019 година спрямо оптималното наказване от 10% от общите доходи за същата година.

Базираната в Пекин консултантска компания Plenum твърди, че " санкцията е добра вест за Alibaba, защото следствието завърши по-рано от предстоящото и сумата беше по-малка от предстоящото. "
От 3 до 6 пъти по-големи заплати
Друг любопитен случай е този с Tencent. Високопоставен юрист в компанията е бил арбитър в окръжния съд на Наншан в продължение на 14 години. Между 2018 година и 2020 година Tencent е спечелила близо 94% от делата си в този съд. " Не можеш да не си помислиш дали това няма нещо общо с наетите от тях чиновници ", разяснява юрист, работил по каузи против групата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР