Една от промените в данъчното законодателство на САЩ, чиято главна

...
Една от промените в данъчното законодателство на САЩ, чиято главна
Коментари Харесай

Данъчната реформа на Тръмп може да навреди на чуждестранните банки в САЩ


Една от измененията в данъчното законодателство на Съединени американски щати, чиято основна цел е да стопира американски компании от изнасяне на облагите им в чужбина поради по-ниски налози, може да се окаже пагубна за огромните задгранични банки с клонове в страната.

Според една от измененията заплащания на американския бизнес на свързани с него компании в чужбина би трябвало да се включва в изчисляването на общите данъчни отговорности. Законът, наименуван Данък върху намаляването на данъчната основа и злоупотребите (Base Erosion and Anti-Abuse Tax - BEAT), обаче не прецизира дали заплащанията се пресмятат на брутна или чиста основа, показват от неправителствената организация Tax Foundation, представени от Bloomberg. Тъй като интернационалните банки постоянно трансферират средства сред своите клонове, изчисляването на този налог на брутна основа ще усили приходите им.

По-рано от Credit Suisse Group AG обявиха, че законът ще усили данъчните отговорности на компанията в Съединени американски щати. От Barclays Plc също показаха сходни терзания, като споделиха, че тази наредба може да ограничи изгодите от по-ниските корпоративни налози. И двете банки показаха, че има неизясненост във връзка с това по какъв начин законът ще се ползва.

" Международните банки имат стотици клонове по света, от които взимат, само че и дават. Брутно всички пари, излизащи от Съединени американски щати, ще бъдат прихващани, до момента в който парите, идващи в страната, ще са подценявани ", счита икономистът Гавин Екинс от Tax Foundation.

Данъчната промяна, която влезе в действие след подписа на президента Доналд Тръмп предходната седмица, съдържа редица нови правила за данъчно облагане, в това число редуциране на корпоративния налог от 35% на 21%. Промените плануват още прекосяването към система, в която приходите отвън Съединени американски щати се таксуват с по-ниска ставка.

И въпреки наредбата да усилва щатските доходи за задграничните банки, въздействието й върху американските компании няма да е толкоз доста, защото по-голяма част от приходите им са от страната и ще бъдат облагани със общоприетата ставка, планувана в новата промяна, показва още Екинс. Първоначално Данъкът върху понижението на данъчната основа и злоупотребите ще е в размер на 6% за банките – с един % повече от този за нефинансовите компании.

Според Института на интернационалните банкери – лобистка група в интерес на задграничните банки в Съединени американски щати, изчисленията на противоречивия налог ще се вършат на брутна основа. По-рано този месец от организацията приканиха Конгреса да прегледа този въпрос преди промяната да бъде приключена. Тогава бяха направени някои промени, само че към момента има дефекти, счита ръководителката на института Сали Милър.

Една от направените промени след недоволството на банките планува премахването на дериватите от изчисленията на налога. Но даже и това изключение е характерно и въпреки всичко ще бъдат обхванати доста покупко-продажби с деривати сред клонове на банки, показва юрист на адвокатската фирма Mayer Brown LLP, представен от Bloomberg.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР