Една от причините да наричат изминалата 2016 една от най-лошите

...
Една от причините да наричат изминалата 2016 една от най-лошите
Коментари Харесай

Смъртта на величията

Една от аргументите да назовават миналата 2016 „ една от най-лошите години “, с изключение на политическите разтърсвания, войните, рецесията с бежанците, терористичните атентати, все по-осезаемите екологични проблеми, е и загубата на персони, трансформирали се в икони през годините. Не е допустимо да съберем в този злокобен „ лист на гибелта “ всички известни хора, които загубихме тази година, само че ето част от най-емблематичните фигури, оказали въздействие в развиването на човечеството в международен мащаб:

Още при започване на годината, на 10 януари, Дейвид Бауи покруси целия свят с кончината си. Само на 69 години, един от най-влиятелните музиканти напусна сцената на живота и отпътува към звездите. Неговото въздействие в поп културата бе неповторимо, той съумя да проникне и промени живота на повече хора, в сравнение с всяка друга фигура в света на музиката. Седмица, преди да си замине вечно, Бауи въпреки всичко ни подари  още един, финален шедьовър – „ Black star “.

АЛЪН РИКМАН

На 69-годишна възраст, на 14 януари ни напусна и английският артист и сценичен режисьор Алън Рикман.Той стана известен след ролята си на злодея Ханс Грубър в „ Умирай мъчно “. Амплоа, което затвърждава и в облика на шерифът на Нотингам от „ Робин Худ: Принцът на разбойниците “, за който получава премия БАФТА. Известен е и с присъединяване си в поредицата за Хари Потър, като тъмния преподавател Сивиръс Снейп. Рикман е също по този начин и прославен сценичен артист в модерни и типичен постановки и някогашен член на кралската Шекспирова натрупа.

ГЛЕН ФРЕЙ

На 18 януари китаристът и съосновател на американската рокгрупа Eagles Глен Фрей умря на 67-годишна възраст. Фрей и барабанистът и артист Дон Хенли основават Eagles през 1971 в Лос Анджелис.  Групата бързо става една от най-популярните през 1970-те години с шлагери като Hotel California, Peaceful Easy Feeling, Already Gone и Take It Easy. Много от шлагерите са написани от Фрей – самичък или в съавторство.

МОРИС УАЙТ

На 3-ти февруари, на 74 години, умря легенадата Морис Уайт, създател на известната американска група Earth, Wind & Fire. Групата Earth, Wind & Fire е учредена през 1969 в Чикаго. Тя се счита за основоположник на редица музикални жанрове, в това число джаз-рок и диско-фънк.

ХАРПЪР ЛИ

Харпър Ли, писателката, която закупи международна популярност с романа " Да убиеш присмехулник " умря на 89-годишна възраст, на 19 февруари. Сюжетът на фамозния й разказ се развива в американския юг и третира съществени тематики като гибелта, изнасилването и расовата дискриминация, погледнати през очите на няколко деца. Книгата е една от класиките в американската литература и едно от най-хубавите творби на XX век. Печели премия Пулицър в 1961 година, а в идната година по книгата е изработен едноименен филм. Обявен е за най-хубавия разказ на XX век от американското списание Library Journal и за най-хубавия разказ на всички времена във Англия.През 2007 Джордж Буш-младши награди писателката с " Президентски орден за независимост ", а през 2010 на собствен ред Барак Обама я отличи с " Националния орден за изкуство " - най-високото държавно самопризнание в Съединени американски щати в региона на изкуството.

На същата дата, няколко часа по-късно, на 84 години, си отпътува и един утвърден талант – италианският публицист и мъдрец Умберто Еко. „ Най-важното качество на честния човек е непоносимостта към религията, която ни кара да се опасяваме от най-естественото нещо на този свят, гибелта, и ни кара да ненавиждаме единственият хубав подарък на ориста – живота ”, умно отбелязваше Умберто Еко.

ДЖИМ ХАРИСЪН

На 26 март, писателят и стихотворец Джим Харисън, постигнал голям триумф с новелата „ Легенди за пристрастеността “, умря на 78 години. Харисън написа повече от 30 книги по време на дългата си кариера, като постоянно бива сравняван с Ърнест Хемингуей и Уилям Фокнър.

Поп звездата Принс, считан за един от най-креативните музиканти на своето време си отиде вечно на 21 април, единствено на 57 години. Смъртта му безусловно разплака целия свят. Забележителният актьор, визионер от допустимо най-голям сан, мултиинструменталист и основател, бунтовник и плебей на музиката, остави на света културно завещание, каквото малко на брой съумяват да основат.

След 32 години битка против заболяването на Паркинсон, Мохамед Али умря на 74-годишна възраст, на 3 юни. Рожденото му име е Касиус Марселус Клей-младши. През 1964 се причислява към придвижването Ислямска нация и трансформира името си на Мохамед Али. През 1999 " Sports Illustrated " и BBC афишират Али за " Спортист на века ".

СОНЯ РИКЕЛ

На 25 август ифсветът на модата потъна в печал. На 86-годишна възраст си отиде френската стилната икона Соня Рикел. Известна като „ кралицата на плетивата ”, тя трансформира елементарния пуловер в една от най-сексапилните облекла. Вдъхновена от мощните обществени придвижвания през 60-те и 70-те години и от еманципацията на дамите, Соня Рикел със размах сътвори не просто мода, а жанр и метод на живот.

ЕДУАРД ОЛБИ

На 16 септември, на 88-годишна възраст умря писателят и драматург Едуард Олби.  Авторът на „ Кой се опасява от Вирджиния Улф " приживе бе считан за най-великия създател на Съединените щати. Олби е създател на 25 театрални пиеси. През 50-те и 60-те години е един от най-ярките представители на театъра на парадокса. Носител е на 3 награди Пулицър - за пиесите „ Кой се опасява от Вирджиния Улф ", „ Деликатен баланс " и „ Три високи дами ".

ШИМОН ПЕРЕЗ

На 28 септември някогашният израелски министър председател и президент Шимон Перес умря на 93-годишна възраст. Името му вечно ще остане в международната история поради напъните, които той постави за постигането на мир. Най-възрастният израелски държавен мъж беше знак на вярата в Близкия изток, раздиран от войни и спорове и получи Нобелова премия за мир през 1994 година.

На 7 ноември си отпътува още един от най-великите музиканти на всички времена. Ленард Коен - композитор, музикант, стихотворец, публицист, артист и художник. Неговият присъщ глас шестдесет години успяваше да доближи до сърцата на милиони хора по света, а творчеството му, израз на дълбока нематериалност, лиричност и романтизъм, постоянно носеше белега на безсмъртието. „ Поетът-лауреат на отчаянието “, „ принцът на безделниците “ и „ продавачът на обезсърчение “ си отпътува на 82 години.

На 25 ноември, 90-годишен, умря този, който сътвори комунистическа страна на прага на Съединени американски щати и в продължение на пет десетилетия устояваше на опитите на Америка да го смъкна. Ел Команданте идва на власт с гражданска война през 1959 и ръководи Куба 49 години с композиция от харизма и желязна воля, създавайки еднопартийна страна и трансформирайки се в съществена фигура в края на Студената война.

На 18 декември принц Фредерик декор Анхалт – деветият брачен партньор на великата актриса За За Габор заяви за кончината й на достопочтената възраст от 99 години. Кариерата на Габор стартира през 50-те години с филмите " Мулен руж ", " Лили ", " Орсън Уелс ", " Допир до злото ".

Навръх Коледа изненадващо си отиде и легендата Джордж Майкъл, едвам на 53. Колегите и феновете му към момента се възвръщат от шока и скръбта, която им донесе неприятната вест.

След два дни го последва може би най-известната принцеса в света – Кари Фишър. На 60 годишна възраст Леа отлетя към своята звездна вселена и потопи почитателите на „ Междузвездни войни “ в печал.

ДЕБИ РЕЙНОЛДС

Още на идващия ден, до момента в който приготвя погребението на щерка си Кари, известната актриса Деби Рейнолдс получава сърдечен удар и бива откарана в болница, където малко по-късно умира. 84-годишната Рейнолдс  бе измежду най-емблематичните холивудски икони през 50-те и 60-те години.

Снимки: Vogue, Il Libraio, Wall Street Journal, The Riff Repeater

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР