Една от партиите в управлението - Зелено движение, част от

...
Една от партиите в управлението - Зелено движение, част от
Коментари Харесай

Как фиктивни членове и серийни партийци превзеха Зелено движение. И кой печели от това...

Една от партиите в ръководството - " Зелено придвижване ", част от обединяването " Демократична България " - е била завладяна от фиктивни членове, с чиято помощ и в добавка с голям брой съмнителни или невалидни пълномощни малка група партийци е повлияла на изборите за управление на партията.

Това сочи вътрешен партиен отчет, направен от основана в края на 2022 година специфична Анкетна комисия, с който се снабди Клуб Z и чиято достоверност бе доказана от партийци. В 34 страници документът разказват детайлно разнообразни " нарушавания и неприятни практики " в 7 разнообразни локални организации - всеобща замяна на пълномощни за гласоподаване в Националния съвет на партията и голям брой организации без действителна политическа активност.

Масовото взаимно упълномощаване на хора от разнообразни локални организации реално разрешава на доста по-малко делегати да държат доста повече гласове, а надлежно и да изберат управлението на партия.

Докладът приключва с рекомендация тези организации да бъдат заличени, общо 27 членове на партията да бъдат изключени от нея, още 7 - да бъдат осъдени.

Тази вечер Националния съвет на партията ще разисква за повторно и евентуално ще гласоподава по отчета и неговите рекомендации, потвърдиха за Клуб Z от пресцентъра на партията.

Особено забавно е, че голяма част от " неприятните практики " са свързани със съпредседателя на партията Владислав Панев, който обаче не е препоръчан за наказване.

Клуб Z потърси господин Панев неведнъж през днешния ден, само че телефонът му е изключен, оставаме в подготвеност да му дадем думата.
Чатът на Никола Йорданов и основаването на Анкетната комисия
През декември м.г. по време на Национален съвет на " Зелено придвижване " изтича информация, че Никола Йорданов - тогава член на Народно събрание - е основал специфичен чат, в който " насочва насоки за гласоподаване за управителни органи " на партията. В него са ръководители и делегати от 8 локални организации на партията, най-вече от структурата " Слатина ".

Във въпросния чат Йорданов на процедура подрежда за кого да се гласоподава - освен за членове на Изпълнителния, Контролния и Националния съвет на партията, само че и за съпредседател.

" Влади, споделих им, че Влади държи да е Доби ", написа Йорданов в чата, представен в отчета.

" Влади " по всяка възможност е Владислав Панев, а Доби - Добромира Костова, двамата сегашни съпредседатели на ЗД.

Йорданов освен е давал насоки за гласоподаване, а ѝ е отправял предизвестия към партиец, който не го е послушал:

" Видя ли в този момент по какъв начин не те избрахме? Ето такова нещо ще се случи и есента на постоянните избори с всички вас, които не направихте това, което се очакваше от вас да извършите за назначението на хората на избраните позиции. “

Кой е Никола Йорданов? Според Анкетната комисия той се е опитвал да се снабди с повече власт в партията и съгласно доста от интервюираните партийци е службогонец. Но единствената позиция отвън Националния съвет, която заема, е като консултант на Владислав Панев в късия живот на 48-ото Народно заседание (октомври 2022 - февруари 2023 г.). 

" Подобни упоритости може да са претекст за образуване и манипулиране на вота ", се отбелязва в отчета.

По време на въпросния Национален съвет през декември излиза наяве и че Йорданов е заплащал разноски за нощувка и храна на голям брой членове от 4 разнообразни локални организации.

Йорданов обаче не може да бъде осъден, защото на същия Национален съвет, на който се разкрива чатът, той напуща партията. Вследствие на абсурда се основава Анкетната комисия и тя стартира своите инспекции, които не престават до 10 август т.г.
" Превзетите " локални организации
На базата на членовете участващи в чата на Йорданов, хората, които е разполагал на управителни постове, и тези, на които е плащал нощувките, Анкетната комисия стартира да търси и разпитва голям брой членове на обвързваните локални организации на партията.

Някои от тях се оказват безусловно " завладяни " от хора с минало в не една или две други партии. Подобен образец е Димитър Димитров, станал ръководител на локалната организация " Варна Приморски ", която е закрита през 2016 година и основана на още веднъж през 2021 година от новоприетия член Лъчезар Попов и членове на неговото семейство. През 2022 година ръководител става Димитър Димитров, който комисията установява, че е бил кадър на БСП-Варна, а по-късно и на " България без цензура " на Бареков, като последно през 2019 година е бил покровител на " Български социалдемократи ", а негов съучастник в съдружие е бил претендент за кмет на партията в Провадия.

Димитров е наказан за укрити налози на последна инстанция, налице са обвинявания, че е взел участие в пазаруване на гласове, а в добавка е притежател посредством подставени лица на два варненски уеб страницата за " проверяваща " публицистика - " Проватон " и " Силна Варна ", известни с пламенната си отбрана на някогашния основен прокурор Иван Гешев, се споделя в отчета.

Самият Лъчезар Попов, предал локалната организация на Димитров, го разказва като " локален схемаджия " и акцентира, че той желал да стане ръководител поради интерес към парите от зелени планове. На Попов пък не му се занимавало с локалната организация - в случай че нямало нови разновидности да се изкарват пари от планове, признава той пред проверяващата комисия.

Подобна е обстановката в локалната организация в Сандански, където петима от 7-те членове са били претенденти на " Българска социалдемокрация ", а двама - покровители на " Воля " през 2019 година Преди това пък трима са част от гражданския съвет на патия АБВ. На процедура локалната организация не реализира никаква политическа активност - не взе участие в изборите и не поддържа претендентите на " Зелено придвижване ".

Също толкоз бездействени политически са и членовете на локалната организация в Симеоновград, основана в края на 2017 година по самодейност на самия Владислав Панев. Председателят Асен Иванов пък е " подаден " от Панев от чужбина, описват локалните. Той също е с дълга политическа биография в други партии - " Свободна България " на Кирил Рашков, прочут и като Цар Киро, партия " Рома ", партия " Щит ". Иванов има строителна бригада, в която работят всички членове на организацията в Симеоновград. Според АК той е имал навика да желае пари за храна и превоз на всички избори, което е довело до недоволство от локалната конструкция на Демократична България. Друг кадър на структурата в града - Христо Маруков - даже е станал кандидат-депутат на Демократична България за Хасково, без да е член на " Зелено придвижване ".

Единствената активност, която е осъществявала локалната организация, е да взе участие интензивно с членове на СИК на избори - за което са получавали заплащане.

Владислав Панев има основна роля и за основаването на локалната организация в Разград през 2019 година, където ръководител става Деян Пейчев. Самият Пейчев пък приема в организацията Милена Орешкова. Тя се оказва дълготраен член на ГЕРБ, председателка на локалната група на общинските съветници от партията, изключена от нея през 2016 година тъй като пази позицията на президента на ФК " Лудогорец " Кирил Домусчиев " против кмета на ГЕРБ Валентин Василев. След това Орешкова обаче става първо общински консултант от Демократична България, а после зам.-кмет на града след печеливша коалиция сред Демократична България и Българска социалистическа партия на локалния избор. А като зам.-кмет неин зависещ е точно Деян Пейчев. През 2022 година в структурата в Разград влиза и локалната учителка Мая Бобчева - която работи в учебно заведение, на което Орешкова към този момент е шеф след края на мандата ѝ като зам.-кмет, четем още в отчета.

Орешкова е и член на управителния съвет на локалното съдружие " Клуб за социална и гражданска интензивност " дружно с Джипо Джипов, общински консултант. Баща на Джипов е Никола Николов, някогашен народен представител от Съюз на демократичните сили и някогашен сътрудник на Панев в 47-ото и 48-ото Народно събрание. Фирма на Джипов е дарила на " Зелено придвижване " към 25 000 лева, удостоверява Панев пред Анкетната комисия.

В структурата в Шумен пък един от членовете е бил лидер на листата на партия " Българско лято " на Васил Божков през 2021 година
Схемата за подправени пълномощни
Но не членовете с богато партийно минало и такива без действително членство са най-големият проблем, а основаната скица за подправени или съмнителни пълномощни, открита от Анкетната комисия. С този механизъм в партията десетки членове, огромна част от тях фиктивни или просто членуващи от личен интерес, получават в допълнение право на глас в Националния съвет на партията, а надлежно и опция да въздействат върху избора на управлението ѝ.

Подобни замени на компетенции се следят във всички упоменати локални организации, само че и в други. Често упълномощаващият изобщо не познава упълномощения. Понякога се доверява на различен партиец, какъвто е казусът с Дарина Кахраманова от организацията " Изгрев ", дала пълномощие на Милена Орешкова - по прекоръка на Владислав Панев.

" Владислав ми я предложи като човек, на който има доверие и аз съм се съобразила с тази препоръка… Аз не можех да отида и Владислав ми предложи тази алтернатива - да упълномощя някого и аз се съгласих, след което попитах дали може да ме насочи и той ме насочи към нея ", изяснява Кахраманова пред проверяващата комисия.

Идентична е обстановката с Варужан Апелян от структурата в Брюксел - той не е можел да участва на Национален съвет през 2022 година Панев му се обажда и предлага да му заплати пътните разходи, Апелян отхвърля поради задължения, след което Панев го пита дали може да упълномощи някого.

" Варужан му споделил, че може да упълномощи, който реши, като Анкетната комисия откри, че членският импорт на Варужан е обезщетен от Владислав Панев. Следователно е налице подозрение, че това пълномощие е направено от Владислав Панев и анкетната комисия го приема за невалидно ", написа в отчета.

В него се показват още десетки образци за сходни пълномощни, при някои от тях намесата на Панев е налице, при множеството - не. Голяма част от членовете, при опит да бъдат разпитани от комисията, пращат молба за овакантяване на партията.

В последна сметка Анкетната комисия прави и редица оферти за промени в устава на партията - да се води безупречен лист с членовете, новите да се одобряват с писмена рекомендация и след инспекция, да декларират в случай че са взели участие в други партии, да се отстрани изцяло или най-малко за членовете на разнообразни локални организации упълномощаването на делегати.
Борислав Сандов: Надявам се да се задейства имунната система на партията
Бившият ръководител на " Зелено придвижване " Борислав Сандов бе единственият от по-известните членове на партията, който бе с включен телефон и приказва пред Клуб Z. То удостовери достоверността на отчета и означи, че се надява наличието му да не докара до някакво разтърсване на политическата обстановка в страната.

Сандов разясни, че довечера има плануван Национален съвет на партията, на която отчетът ще бъде обсъждан и евентуално гласуван. Попитан за какво съпредседателят на партията Владислав Панев наподобява да е основен воин в нарушаванията, а не е препоръчан за наказване или изключване от Анкетната комисия, той означи:

" Довечера ще обсъдим и това, в действителност буди подозрение и поражда спомагателни въпроси. Аз и много мои сътрудници сме леко и в изолираност, което проличава и по други събития в последните месеци. Надявам се да се задейства имунната система на партията, което се изрази и в основаването на тази анкетна комисия. "

Той разясни, че по време на неговото председателстване в " Зелено придвижване "  се е водил указател на членовете, както изисква и Законът за политическите партии.

" В последната година и половина този развой, не знам дали съзнателно или не, беше изтърван. Установява се, че има хора, които са пристигнали на положителната дума на тяхната локална организация, че са членове, в следствие това не е потвърдено. "

Сандов призна, че никой не оспорва акуратността на отчета, само че има разнообразни отзиви в партията дали предложенията на Анкетната комисия да бъдат признати или не.

" Довечера ще бъде взето това решение. В последната една година, поради изолацията, в която се намираме аз и мои сътрудници, поддържаме контакти с прирородозащитната общественост и те също са за отчета, само че дали това ще докара до приемането му - не знам ", означи той.
Пълният отчет на Анкетната комисия:

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР