Една от най-величествените църкви се намира в централната част на

...
Една от най-величествените църкви се намира в централната част на
Коментари Харесай

Базиликата „Свети Петър“ – най-голямата в света

Една от най-величествените църкви се намира в централната част на Рим, тя е най-внушителната постройка във Ватикана, както и най-известният монумент на ренесансовата просвета. Това е едно от най-свещените места на католицизма и човек би трябвало да го види наложително през живота си. Смята се, че точно тук е заровен свети Петър, откъдето идва и името й – един от 12-те апостоли, възпитаници на Исус Христос. Поради тази причина и редица папи също са заровени тук- тъкмо под олтара, където се има вяра, че се намира и гробът на самия Свети Петър.

Но дано се спрем на вратите на базиликата. Първото място, на което ще попаднете, когато отидете в „ Свети Петър “, е атриумът - отворено дворно пространство, ситуирано в централната част на сграда/дом. Там за ситуирани 5 порти , като всяка си има свое име и съответно предопределение, обвързвано с разнообразни вярвания.

Първата врата вляво се назовава Вратата на гибелта . Името й се дължи на обстоятелството, че през нея минават всички погребални процесии. На нея са изобразени гибелта на Исус Христос, на Дева Мария, на първия папа, на папа Йоан XXIII, на първия светец.

Втората врата носи името Вратата на положителното и злото. Панелът вдясно изобразява Доброто, а този вляво Злото. Посланието е, че светът се състои от положително и зло. Всеки самичък избира кое да разреши да господства в душата му.

Третата врата се назовава Вратата на Филарет , кръстена по този начин по името на своя създател -  направена е от флорентинския занаятчия Филарет през ХV в. Тя е направена от стопен бронз, изработен от истинската врата на „ Свети Петър “, възприемана като първата ренесансова творба в Рим. Тя се отваря единствено при специфични случаи. Изобразени са Исус Христос и Дева Мария най-отгоре, св. Петър и св. Павел по средата, а изпод - страдалчески умрелите светци: Петър, висящ с главата надолу, а Павел обезглавен.

Четвъртата врата се назовава Вратата на тайнствата . Това е в действителност и вратата, през която се влиза в църквата. На нея са изобразени Седемте тайнства: кръщение, миропомазване, причестяване, смирение, свещенство, брак, малосвет.

Последната четвърта врата, която е ситуирана най-вдясно, се назовава Порта Санта (Свещена врата). Тя се отваря на всеки 25 години (само на кръгли годишнини) навръх Коледа. Тогава папата почуква 3 пъти по нея със сребърно чукче и вратата се отваря. На Коледа през 2000 година папа Йоан Павел II я отвори, а на Коледа на 2001 я затвори, с цел да чака още веднъж да минат 25 години и вратата да бъде отворена на Коледа през 2025 година

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР