Една от най-тежките наказателни мерки, с която САЩ и европейските

...
Една от най-тежките наказателни мерки, с която САЩ и европейските
Коментари Харесай

Какво става, ако отрежат Русия от СУИФТ? Как тя се готви да посрещне нови санкции?

Една от най-тежките наказателни ограничения, с която Съединени американски щати и европейските им съдружници разискват да санкционират президента Владимир Путин, в случай че той подреди навлизане в Украйна, е да отрежат достъпа на Русия до интернационалната система за банкови разплащания СУИФТ. Какво съставлява тя, и какво би означавало за страната вероятно уединяване от нея?
Какво е СУИФТ?
Съкращението SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) значи " Общество за международна междубанкова финансова телекомуникация). Това е мрежа с висока степен на сигурност, която свързва над 11 000 финансови институции по целия свят. При основаването си през 1973 година, тя заменя телекса като съобщително средство за замяна на предпазени известия и платежни нареждания сред тях. СУИФТ няма световно призната опция и без връзка с него съответната стопанска система губи връзка с банковия свят, отбелязва Си Ен Ен.

Седалището на системата е в Белгия. Тя дава отговор на белгийското законодателство и на законодателството на Европейски Съюз. Управлява я 25-членен съвет. В него седи и Еди Астанин, ръководител на управителния съвет на Централния клирингов център за контрагенти на Русия.
Какво става в случай че отрежат Русия от системата?
Си Ен Ен цитира висши съветски законодатели, които споделят, че доставките на петрол, газ и метали за Европа ще спрат, в случай че Русия се окаже вън от СУИФТ.

„ Ако Русия бъде изключена от СУИФТ, ние няма да получаваме задгранична валута, само че купувачите, преди всичко европейските страни, няма да получат нашите артикули — петрол, газ, метали и други значими съставни елементи “, споделя Николай Журавльов, заместник-говорител на горната камара на съветския парламент, представен от ТАСС.

Изваждане на Русия от СУИФТ би направило съвсем невероятно нейните финансови институции да изпращат пари вътре или отвън страната. Това ще бъде потрес за съветските компании и техните задгранични клиенти – изключително купувачите на нефти и газ, интернационалната търговия с които се прави с долари. Отделно, обсъжданите в този момент чернови за наказания, ампутиране и достъпа на Русия до $ като съществена валута на интернационалния търговски продан.

„ Прекъсването ще приключи всички интернационалните транзакции (на Русия - б.р.), ще провокира неустойчивост на валутата и ще аргументи голямо приключване на капитали “, написа Мария Шагина, гостуваща сътрудничка във Финландския институт по интернационалните връзки, в публикация предходната година за Московския център " Карнеги ".

Изключване на Русия от СУИФТ би довело до стесняване на стопанската система й с 5%, реши през 2014 година някогашният съветски финансов министър Алексей Кудрин. Западът обсъждаше такава мярка, откакто Русия причисли Крим от Украйна, само че се отхвърли от нея, когато президентът Владимир Путин заплаши, че ще я преглежда като оповестяване на война.
Какво демонстрира прецедентът?
Иранските банки бяха отрязани от СУИФТ през 2012 в резултат на европейските наказания против нуклеарната стратегия на ислямската република. Като резултат тя загуби съвсем половината от приходите си от експорт на нефт и 30% от външната си търговия Шагина, представена от Си Ен Ен.

Телевизията отбелязва, че не е ясно каква поддръжка биха намерили измежду съдружниците на Съединени американски щати сходни дейности против Русия. Съединените щати и Германия имат най-вече да изгубят, в случай че Русия бъде изключена, защото техните банки са най-честите консуматори на СУИФТ, които споделят с съветски банки, съгласно Шагина.

Европейските водачи до момента не са правили ясни изказвания по този въпрос. Британският министър председател Борис Джонсън сподели пред депутатите във вторник, че неговото държавно управление разисква опцията дружно със Съединени американски щати да изолират Русия от СУИФТ.

" Няма подозрение, че това би било доста мощно оръжие. Боя се, че в действителност може да бъде разгърнато единствено благодарение на Съединените щати. Ние сме в полемики за това ", сподели Джонсън.
Контрамерките на Русия
Си Ен Ен показва, че през последните години Русия е подхванала стъпки, с цел да притъпи болката, в случай че бъде изключена от СУИФТ.

Москва сътвори своя лична платежна система СПФС, след западните наказания през 2014 година СПФС има към 400 консуматори, съгласно централната банка на Русия. Двадесет % от вътрешните прехвърляния сега се правят посредством SPFS, съгласно Шагина, само че размерът на известията е стеснен и интервенциите са лимитирани до делнични часове. Новата китайска система за трансгранични междубанкови заплащания или CIPS може да даде друга опция на СУИФТ. Москва също може да бъде принудена да прибегне до потреблението на криптовалути. Това обаче не са привлекателни други възможности.

" СУИФТ е европейска компания, асоциация на доста страни участнички. За да се вземе решение за спиране, е належащо единно решение на всички участващи страни. Решенията на Съединени американски щати и Англия несъмнено не са задоволителни ", сподели Журавлев, представен от ТАСС.

„ Не съм сигурен, че други страни, изключително тези, чийто дял от търговията с Русия е огромен, ще поддържат прекъсването “, добави той.

Какво друго направи Русия, с цел да се защищити от нови наказания?

В. " Файненшъл таймс " отбелязва, че тя постави старания да де-доларизира стопанската система си и да усили запасите на централната си банка. Те набъбнаха със 70% спряма 2015 година и в този момент надвишават 620 милиарда щатски $. Доларовите запаси са били 16,4 % от общите на банката през предходната година, което значи, че делът им е намалял от 22.2% през юни 2020. Около една трета от запасите са в евро, 21,7% са в злато и 13,1% са в китайски юани.

От 2017 година Русия отделя остатъка от нефтените си газови доходи във Фонда за национално богатство, в който в този момент има 190 милиарда $ и се чака те да набъбнат до 300 милиарда $ до 2024 година

Правителственият дълг се равнява на 20% от Брутният вътрешен продукт и прогнозата е да падне до 18.5% през 2023 година по данни на рейтинговата организация " Фич ". Заедно с това делът на непознатите вложители в съветски дълг падна до 20%, откакто предходната година Съединени американски щати не разрешиха покупката му от първичния пазар. Заемите от задгранични банки за съветски корпорации са се свили от 150 милиарда $ през март 2014 година до 80 милиарда $ през днешния ден.
Но отбраната против глобите има цена
От 2013 година съветската стопанска система пораства приблизително годишно с 0,8% спрямо напредък от 3% за световната стопанска система.

Санкциите принудиха държавното управление да води консервативна фискална политика, т.е. да лимитира обществените ограничения, което пък на собствен ред подяде действителните приходи.

Путин отхвърли да харчи Фонда за национално благоденствие за пандемични обезщетителни ограничения, предпочитайки по-ограничени тласъци от множеството западни страни. Заедно с това той разреши по-бързо отхлабване на рестриктивните мерки, свързани Covid-19 и Русия се подреди измежду страните с най-висока смъртност на 100 000 души.

Стабилността на " крепостта Русия " “е тип постсъветска непоклатимост, в която жертвате икономическия напредък поради стабилността ", споделя Шагина пред " Файненшъл таймс ".

Част от проектираните американски наказания в този момент плануват и търговски ограничавания, на които Русия се готви да отговори, развивайки връзките си с Китай - новия световен противник на Съединени американски щати, абстрактен съидейник и великански пазар, изключително за съветските енергийни източници.

Противниците на западните глобите споделят, че в дълготраен проект е недалновидно Русия да бъде тласкана в обятията на Китай, поради мощния антизападен блок, който те могат да образуват. Само че подобен блок би бил нож с две остриета за Русия. В него тя била военния гигат (и това ще бъде до време), само че икономическото джудже. Китай е напът да стане най-голямата стопанска система в света, а Русия има Брутният вътрешен продукт колкото на Италия.

Няма да бъде тъкмо да се каже, че досегашните западни наказания против Русия не са имали резултат. Заради тях руснаците живеят все по-трудно, т.е животът им става все по-скъп и резултатът е явен, даже единствено когато човек огледа по какъв начин всеобщо руснаци продават, и то - на безценица парцелите, които накупиха по българското Черноморие и се връщат вкъщи. Тук им стана отвратително скъпо.

Еврото през вчерашния ден се разменяше за 90 рубли. През 2013 година най-високият за рублата обменен курс беше 40 рубли. Не е мъчно да си представим какво значи това за стандарта на живот на руснаците, изключително в изискванията на пандемия.

То значи, че президентът им към този момент не може без външен зложелател. Остане ли без подобен, той се изправя самичък против непобедима войска от брадясали съветски проблеми -изостанала софтуерно стопанска система, с ниска добавена стойност, подвластна от износа на суровини; големи неравенства; липса на независимост и демокрация; подвластно правосъдие; дирижирани в огромната си част медии; трагично състояние с правата на индивида.

Една пенсионна промяна, която беше неизбежна по демографски аргументи, " изяде " огромна порция от рейтинга на Путин доскоро повече от 3 години. А това надалеч не е най-тежкият стопански проблем на Русия в кратковременен проект.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР