Една от най-популярните дизайнерки на 60-те години Мери Куант е

...
Една от най-популярните дизайнерки на 60-те години Мери Куант е
Коментари Харесай

Почина Мери Куант - дизайнерката, която превърна миниполата в моден култ

Една от най-популярните дизайнерки на 60-те години Мери Куант е умряла на 93-годишна възраст във Англия.

Куант ще остане в историята на модата с това, че постанова ултра късите поли и рокли като стандарт за младото потомство. Оригиналните кройки и ярки претекстове са измежду непокътнатата ѝ марка.

Мери Куант отваря първи си бутик Bazaar в Челси през 1955 година, като излага разнородни артикули - от свои произведения до бижута, създадени от нейни другари от университета. Магазинът става известен измежду звезди като Ролинг Стоунс и актрисата Одри Хепбърн, като се трансформира в притегателна точка за хората, търсещи по-красиви и забавни облекла от тогавашния следвоенен жанр.



През 1958 година Куант дава името на скъсената пола " Мини ", като се въодушевява от автомобилната марка.

Скоро нейните дизайни стават отличителни за така наречен Лондонски жанр - свободен, юношески, мекушав, провокативен, с контрастни щампи на платовете.



Куант е считана за дамата, която " освобождава " консервативната мода през 50-те и 60-те години. Нейна концепция е и основаването на ултра късите женски панталони.

" Не аз или Андре Куреж (френският дизайнер, считан за " татко " на минижупа) измислихме миниполите - това бяха девойките от Кингс Роуд. Аз върших облекла, които разрешават по едно и също време да тичаш и да танцуваш с тях, и ги произвеждахме с дължината, която купувачът искаше. Носих полите си доста къси, а клиентите споделяха " още по-къс, още по-късо ".

Сред разпознаваемите ѝ дизайни са още огромните заоблени " Питър Пан " яки, плетива, бански костюми, аксесоари и дъждобраните от PVC и други

Дрехите ѝ стават известни с помощта на модели като Туиги, Пати Бойд, Джийн Шримптън и други



" Тогава не разбирахме напълно, че това, което сътворяваме, е иноваторско - просто бяхме прекомерно заети да се любуваме на всички благоприятни условия и да одобряваме резултатите, преди да се заемем с ново предизвикателство ", споделя тя в изявление.

През 2020 година музеят " Виктория и Албърт " в Лондон прави галерия на нейните фешън творби, която се оказва третата най-посещавана в историята на центъра след ревютата, отдадени на Кристиан Диор и Алекзандър Маккуин.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР