Една от най-пикантните балетни постановки в историята - Кармен сюита

...
Една от най-пикантните балетни постановки в историята - Кармен сюита
Коментари Харесай

Страстната Кармен сюита пристига в Пловдивската опера

Една от най-пикантните балетни постановки в историята - „ Кармен сюита ” по музика на Родион Шчедрин, ще бъде показана на сцената на Пловдивска опера. Специално за нея от Флорида идва хореографката Соня Калеро Алонсо. Тя е брачна половинка на бащата на модерния кубински балет - Алберто Алонсо. Точно той е създател на хореографията и либретото на този театър, писан особено за звездата на Болшой спектакъл - незабравимата Мая Плисецкая. Изпълнен е с еротизъм, който хвърлил в смут руското Политбюро през 1967 година.

Соня Калеро Алонсо идва в Пловдив на 14 февруари. Тя държи авторските права за хореографията на „ Кармен сюита ”. Кубинката стартира подготовки с трупата. Болшинството от танцьорите в балета на Операта към този момент са непознати реализатори. „ От 32 танцьори 17 са от чужбина. Това са надарени младежи, които виждат своето кариерно развиване точно в Пловдив ”, изясни административният началник на балета Галина Гешева. Повечето от тях карат втори сезон под тепетата.

В пловдивската натрупа са Мария Салводеньо и Микела Кироли от Италия, японците Масафуми Окузано и Фуми Шибутани и Реми Окамото. Имаме и бразилка - Аманда Роха, аржентинец - Нелсън Лейва, както и мексиканка Аралия Дролон. Танцуват и британците Джорджина Картрайт и Андрю Макфърлейн. Има и двама младежи от Естония и Испания. В трупата Щатите, Гърция и Македония са с по един представител.

„ Кармен сюита ” не е слязла от афиша на Болшой и до момента, напомнят от Пловдивска опера. Балетът по операта на Жорж Бизе е едноактен. За основаването му се описват митове в артистичните среди.

Плисецкая завоюва Алонсо

Мая Плисецкая срещнала за първи път кубинския хореограф Алфредо Алонсо през 1966 година по време на турне на Кубинския народен балет. Балерината го попитала подготвен ли е да напише либрето за балет по операта „ Кармен ”. Алонсо се съгласил. След това Плисецкая се обърнала първо към Дмитрий Шостакович за аранжирането на музиката. Той отклонил предлагането с обяснението, че не може да трансформира посланията на Жорж Бизе. Тогава балерината помолила за това брачна половинка си Родион Шчедрин. Премиерата била на 20 април 1967 година в Болшой спектакъл.

Цензурата

След премиерата изпълненият с еротика балет се демонстрира в Съветския съюз в мощно цензуриран тип. Руските ръководители изпитвали „ неприятно чувство ” от еротичността в него. Министърът на културата Екатерина Фурцева решила да забрани „ Кармен сюита ” още след премиерата. Самата тя избягала от постановката и след рухването на завесата ложата се оказала празна.
Фурцева доби международна популярност и с изявлението си от 1974 година: „ В Съветския съюз няма секс ”. Тя писала за балета: „ Това е огромен крах, приятели! Само една пошла еротика! Трябва да се съкратят всички еротични детайли ”. И отменила банкета след премиерата. Зад творбата на Алонсо и Шчедрин застанал обаче Шостакович - той го определил като шедьовър. Въпреки това Фурцева забранила „ Кармен сюита ” да бъде показвана на международното ЕКСПО в Канада същата година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР