Една от най-неразбраните личности в историята вероятно е злополучната кралица

...
Една от най-неразбраните личности в историята вероятно е злополучната кралица
Коментари Харесай

Тайните на една обречена кралица

Една от най-неразбраните персони в историята евентуално е злощастната кралица на Франция Мария Антоанета. Омъжват я на 14-годишна възраст за Луи ХVІ, по това време 15-годишен неподвижен, неумел дебеланко. Критикуват я защо ли не, в това число поради постоянните ѝ хигиенични привички, които хвърляли Версай в боязън и смут пред всекидневната баня. Въвличат я без ни минимум нейно присъединяване в скандал с диамантено колие, само че най-неприятното леке върху репутацията ѝ нанася фамозната с арогантността си фраза „ Като няма самун, яжте пасти “, която кралицата в никакъв случай не е произнасяла. Мария Антоанета споделя ориста на други фамозни дами в историята – да бъде ненавиждана или обожавана, само че в никакъв случай разбирана.

Все отново кралицата на Франция е имала своите секрети и те изплуват през днешния ден с помощта на актуалните научни способи. Оказва се, че по времето, когато кралицата е била под домакински арест сред юни 1791 и август 1792 година тя си е пишела със считания за неин ухажор шведски аристократ Аксел декор Ферсен.

Писмата на кралицата били редактирани, с цел да прикрият държавни секрети и да не я компрометират, а интимните елементи били задрасквани и върху тях са изписвани случайни букви. Днес благодарение на фундаментален способ при който тестът се облъчва с рентгенови лъчи, писмата са разчетени.

„ Започва да ми омръзва от това шифроване. Не ми се удава добре, а и непрекъснато ме е боязън да не сбъркам “ четем през днешния ден недоволствата на кралицата.

Разкрити са и елементи към организацията на провален опит за бягство.

И по този начин с помощта на флуоресцентната спектроскопия през днешния ден учените могат да открият заровени с времето секрети от развалените или редактирани исторически документи.

Подробности за тайните на Мария Антоанета и актуалните и недотам дискретни способи, чуйте в „ Науката не спи “ с Никола Кереков.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР