Една от най-големите филмови продукции тази година е новият филм

...
Една от най-големите филмови продукции тази година е новият филм
Коментари Харесай

Когато врагът е в дома ти и се нарича твой съпруг: истинската история на индианката Моли Бъркхарт

Една от най-големите кино продукции тази година е новият филм на Мартин Скрсезе " Убийците на цветната луна ". Филмът с участието на Леонардо ди Каприо, Лили Гладстон и Робърт де Ниро, споделя за потъпкването на чистите човешки полезности в името на алчността и ламтежа за влияние и е основан на същинската история за поредност от закононарушения в Оклахома, които раздрусват цяла една индианска общост и за едно персонално изменничество.

Действието се развива през 20-те години на предишния век, когато е открит нефт в земята на индианците от племето Осейдж. Именно " черното злато " притегля героя на Ърнест Бъркхарт (Ди Каприо) да отиде да работи за влиятелния му чичо Уилям Хейл (Де Ниро) в Оклахома. Там Хейл убеждава младия, слабоумен и доверчив, само че обичащ парите Ърнест да се омъжи за индианката Моли. Както във кино лентата, по този начин и в действителния живот, този брак не носи нищо друго с изключение на злощастие на индианката. 

Днес ще ви разкражем действителната история на Моли Бъркхарт и нейния съпруг Ърнест Бъркхарт и за тъжния и мъчителен завършек на тяхната любов един към различен.

Младият златотърсач

Ърнест Бъркхарт се реалокира в Оклахома с брат си в търсене на работа в петролната промишленост. Той идва през 1912 година и се реалокира при чичо си Уилям Хейл.

Те живееят в ранчото му в Грей Хорс, на към 20 благи западно от Паухуска, който е областен център на окръг Осейдж. Чичото Хейл бил скотовъдец, само че също по този начин отчасти притежавал банка, магазин за хранителни артикули и траурен дом във Феърфакс.

Бъркхарт бил нещо като " момче за всичко "  за чичо си, изпълнявал негови поръчки и също по този начин припечелвал като таксиметров водач. Именно по този метод той среща бъдещата си брачна половинка, тогава известна като Моли Кайл, съгласно Дейвид Гран, създател на книгата, по която е основан филмът " Убийците на цветната луна ".

Моли била индианка Осейдж, само че говорела малко британски и в последна сметка Ърнест също научил част от нейния език. Двамата се влюбили и с насърчението на Хейл се женят през 1917 година

Богатството на Одейдж

Големи находища от нефт били открити в резервата на индианците от племето Осейдж в Оклахома при започване на 20-ти век. Племето купило земята от федералното държавно управление години по-рано, откакто е било прогонено от родните си места.

Конгресът на Съединени американски щати приел закон, съгласно който доходите от благосъстоятелност ще се разпределят по равно сред повече от 2200 членове на племето. Според този закон, ако носителят на дяловете почине, то собствеността или другояче казано парите от петрола, минават към идващия легален правоприемник, даже в случай че този правоприемник не е Осейдж.

С повишаването на търсенето и откриването на от ден на ден и повече нефт в техните земи, това генерира милиони долари за индианците Осейдж. Така преди тъкмо 100 години те се трансформирали в най-богатите хора на глава от популацията в света, печелейки 30 милиона $ през 1923 година, което се равнява на 400 милиона $ през днешния ден. Богатството им разрешавало да се обличат в скъпи облекла, да имат прислуга и персонални водачи.

Апетитът на белия човек обаче не можел да остави нещата просто по този начин. През 1921 година федералното държавно управление постановява, че хората от Осейдж са неспособни да ръководят личното си благосъстояние и им назначава бели настойници, доста от които постоянно ги мамят и ограбват техните благосъстояния.

Началото на ужасът

Между 1921 година и 1925 година е имало повече от 60 мистериозни или неразкрити убийства в окръг Осейдж, всички свързани с притежаващи права индианци. Те били застрелвани, тровени, даже бомбардирани в личните им домове. Тази поредност от жестоки престъпления става известна като " Царството на терора ".

Една от първите жертви е сестрата на Моли Бъркхарт - Анна. Тя е открита мъртва, откакто е убита през май 1921 година Нейното имущество било присъдено на тяхната майка, която съмнително умира два месеца по-късно. Другите индианци от племето не престават да бъдат убити по това време, в това число от ден на ден и повече родственици на Моли, оставяйки нея и брачна половинка ѝ Ърнест като единствени наследници на богатството на фамилията.

По-късно Моли ще оцелее и при опит на Ърнест да я токсини. Ако и тя, и Ърнест Бъркхарт починат, наследството щяло да премине към чичо му Хейл.

Липса на правдивост

С повишаването на броя на убийствата Племенният съвет на Осейдж взема решение да потърси помощта на държавното управление на Съединени американски щати. Бюрото за следствие (по-късно известно като Федералното бюро за следствие или ФБР) се намесва, идентифицирайки Хейл, Бъркхарт и човек на име Джон Рамзи като обвинени.

Рамзи е обвинен в убийството на Анна, закононарушение, за което мъж на име Келси Морисън споделя, че Хейл и братът на Бъркхарт, Браян, са му платили да извърши. Рамзи също споделя, че Хейл го е наел да простреля и убие братовчеда на Моли - Хенри Роан, за когото Хейл е имал застрахователна лавица на стойност 25 000 $. Той признава също, че е взел участие в убийството на другата сестрата и зетя на Моли по поръчка на брачна половинка ѝ Ърнест Бъркхарт, закононарушение, за което самият Бъркхарт в последна сметка признава.

Бъркхарт е наказан на пожизнен затвор през 1926 година и Моли се развежда с него. По-късно той се връща в съда и свидетелства против чичо си Хейл и Рамзи във втори развой за убийството на Роан. И Хейл, и Рамзи са приети за отговорни и наказани на пожизнен затвор през 1929 година

След малко повече от 10 години затвор, Бъркхарт е освободен условно през 1937 година, само че се връща в пандиза малко по-късно, откакто ограбва някогашната си снаха Лили Морел Бъркхарт.
 Мъдростите на великите индиански вождове  Мъдростите на великите индиански вождове  Мъдростите на великите индиански вождове  Мъдростите на великите индиански вождове
Неговото условно освобождение било отменено, когато бил наказан на затвор през 1941 година Той бил в затвора до 1966 година, когато още веднъж подава молба за условно освобождение - предложение, което е утвърдено от губернатора на щата. Сътрудничеството на Ърнест в първичното следствие преди 40 години било посочено като причина.

Хейл е опрощение съвсем десетилетие по-рано през 1947 година макар митингите на индианците Осейдж.

„ Ако този прокълнат Ърнест си беше държал устата затворена, през днешния ден щяхме да сме богати “, споделя Хейл за последствията от убийствата, съгласно негови родственици.

Какво се случва с Моли?

Членове на фамилията споделят, че Моли е била отбягвана от общността на Осейдж, тъй като е била до последно съпричастна към тогавашния си брачен партньор досега, в който той не признава за всичко през 1926 година След като се развежда с него, Моли се омъжва за Джон Коб. Тя умира от диабет на 50-годишна възраст през 1937 година

Децата, които ражда от Ърнест, наследили фамилното положение от петрола, което беше доста понижено след Голямата меланхолия. Производството на нефт също почнало да се забавя в района. Парите, които настоящето потомство печели от петрола в района, са „ незадоволителни за живеене “, споделя Марги Бъркхарт, внучката на Моли и Ърнест.

Въздействието от тяхния дядо към момента живее с наследниците на Моли. 

„ Имам доста яд към него “, споделя Марги пред списание People. „ Той лиши цялото ми семейство. Той лиши евентуални братовчеди. Нямам родственици от страната на Осейдж. "
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР