Една от най-големите държавни китайски компании за инфраструктура изключи "Ю

...
Една от най-големите държавни китайски компании за инфраструктура изключи "Ю
Коментари Харесай

Китайско прасе лиши Ю Би Ес от китайска сделка

Една от най-големите държавни китайски компании за инфраструктура изключи "Ю Би Ес груп " от договорка за продажба на облигации. Това се случи след злощастната фраза "китайско прасе ", изтървана от основния икономист на швейцарската банка. Въпросната корпорация е China Railway Construction Corporation (CRCC). Тя е решила да не наема "Ю Би Ес " за един от световните координатори на продажбата на деноминирани в щатски долари корпоративни облигации, стана ясно от формалното й известие на 17 юни. CRCC е връчила мандат на други банки, сред които "Ситигруп ", "Ейч Ес Би Си холдингс " и "Ай Си Би Си интърнешънъл ".

Проблемният коментар е изработен на 12 юни от Пол Донован когато икономистът се опитал да изясни за какво взривът от свински грип в Китай не би трябвало да тревожи вложителите, които държат под око интернационалната инфлационна вероятност. "Има ли значение? ", запитал риторично Донован. И траял: "...би имало, в случай че бяхте китайско прасе. Би имало, в случай че ядете свинско месо в Китай. Но това сигурно няма значение за останалия свят...защото Китай не изнася огромни количества храна. "

Мнозина от англоговорящите намират фразата за почтена, само че тя провокира стихия от възмущение в китайските обществени медии. Коментарът бе охулен от две изявления на Комунистическата партия и от комерсиалните групи, представляващи китайските брокерски къщи. Haitong International Securities Group, която се конкурира с "Ю Би Ес " за бизнес, обвързван с Китай, разгласи в края на предходната седмица, че приключва активността си с швейцарците.

Донован се извини за забележката си още през предходната седмица и в изявление за "Блумбърг Ти Ви " сподели, че несъзнателно е употребявал този израз. "Ю Би Ес " пък пусна Донован в насилствен отпуск, който може да прерасне в уволняване и извади от обращение аудио записа като разясни, че коментарът е бил за инфлацията и за покачването на потребителски цени в Китай под натиска точно на казуса със свинското месо.

Макар че изгубените комисионни от договорката имат пренебрежимо дребен резултат върху приходите на швейцарската банкова група, отводът от съдействие от страна на огромна държавна компания е притеснителен за "Ю Би Ес " и за бизнеса й в азиатския исполин. Тя участва на китайския пазар доста по-дълго от множеството си противници и е първата задгранична институция, получила утвърждение за мажоритарно акционерно присъединяване в локално сдружение за скъпи бумаги при облекчени условия за благосъстоятелност. Повечето мениджъри на персонални положения към момента обслужват китайски богаташи от офшорни центрове като Хонконг и Сингапур, само че големият масив от средства в континентален Китай, оценен на към 20 трлн. щ. $, е извънредно примамлива премия за бранша.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР