Една от малкото добри новини тези дни, е решението, огласено

...
Една от малкото добри новини тези дни, е решението, огласено
Коментари Харесай

Борис Цветков за novini.bg: Докато има хиляди деца без достъп до детски градини, не бива да сме спокойни

Една от дребното положителни вести тези дни, е решението, огласено обществено от финансовия министър, от 1-ви април детските градини да са безвъзмездни. По тази тематика беседвам с Борис Цветков, дълготраен общински консултант в СОС от 24-ти изборен регион, включващ в рамките си 8 от административните региони на София.Той от години работи интензивно по този значим демографски проблем, който, няма какво да се лъжем, отхвърля доста млади фамилии да основават поколение.

Лично аз съм доста удовлетворен от тази дребна стъпка по дългия път да се вземат решение проблемите на младежите в България.

Още преди 14 години в " Дискусионен клуб за обществена и локална политика ", започнахме да събираме данни за това, че болшинството от жителите имат проблеми с местата в детските градини. Алармирахме незабавно в СОС, само че болшинството тогава не ни възприе насериозно с довода, че майките били кандидатствали на всички места за места и това било създавало безпорядък в системата.
Истината обаче постоянно става ясно рано или късно и когато се вкара електронната система, стана ясно, че има по към 18 000 малчугани, ощетени откъм места в детските градини.



Успокоително е обаче, че макар грабежите през годините, се оказа, че в града има към момента терени, които ние, дружно с родители и други цивилен деятели, установихме в разнообразни региони.

Всички разбираме, че страната ни има голям демографски проблем. 

Как младите да желаят да имат поколение, като са наясно, че децата им няма да имат опция за детска градина! 
Друг огромен проблем за родителите, се оказаха таксите. Той касае всички деца, като се изключи тези, които са родени в най-богатите фамилии, разполагащи с благоприятни условия за частни бавачки и заведения. Както и на извънредно маргинализираните обществени групи - на бездомници, на живеещите в някои в гетата и така нататък. Обществото обаче, би трябвало да даде късмет за приобщаване на своите неравностойни жители. Не е нужно и децата на отхвърлените от обществото, да станат като тях. Спомням си, че през годините имаше екстравагантни хрумвания на тези, които не си заплащат топлофикация, децата им да не бъдат одобрявани в детско заведение! Аз изрично не съм склонен с сходни крайни подходи.
И считам за огромен триумф решението, взето от съдружното ръководство преди дни, тъй като от години работя в тази посока и от душа и сърце се веселя, че

Над 50 000 деца в София ще бъдат освободени от такси.

Въпреки всевъзможните рецесии и проблеми, взетото решение е доста значимо за бъдещето на децата, на България. Борбата продължава, тъй като остават и доста малчугани, които към момента са отвън детските заведения и те са двойно ощетени - хем не са в градината, хем няма да бъдат подпомагани с 60 лева месечно. Затова кметските администрации би трябвало стремително да работят за построяването на детски заведения.
Примерно в регион " Искър " имаме 4 терена, отредени за градини. В останалите региони също има общински площи, само че и частни. Администрациите би трябвало да запретнат ръкави и да оправят статута на парцелите и където има частни, да се отчуждат навреме, тъй като по тази причина е належащо време.



Не би трябвало да чакаме някоя рецесия още веднъж да ни налегне, с цел да не може да построим по този начин нужните още 50-60 детски заведения в столицата.

Преди време в СОС бе гласувано предлагането, в случай че вашето дете кандидатства за градина, само че няма място, то да има право на отплата. Да, но сложиха две доста препятстващи условия: първото, детето да е над 3 години, не по-малко. Второ, с цел да вземете отплата би трябвало да имате или частна бавачка или такава градина и с фактури и разписки да се отчитате за тази употребена услуга пред кметството. Това сътвори още повече затруднения за самите родители. Бързо стана ясно, че този механизъм не е ефикасен и не работи в интерес на нуждаещите се. В резултат, примерно в " Люлин " единствено една майка беше кандидатствала за такива обезщетения.
Затова персонално аз внесох в СОС м.г. предложение да се включат в обезщетенията и дребните деца в яслите, както и да паднат бюрократичните условия, предвиждащи хиляди книжа.
Смятам, че по този метод може да се задвижи досегашното тромаво административно колело. Сега общината си стестява за тези 12 000 деца по 290 лева месечна прехрана, защото те не са в градините. Но това не е в полза на жителите, на данъкоплатците и на децата.
Докато има хиляди деца без опция за достъп до места в детските заведения, ние не трябва да сме спокойни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР