Една от големите новости в технологичните среди през 2019 г.

...
Една от големите новости в технологичните среди през 2019 г.
Коментари Харесай

Вреден ли е тъмният режим за съня ни

Една от огромните новости в софтуерните среди през 2019 година бе въвеждането на мрачен режим в новите операционни системи и приложения.

На пръв взор дисплеят фактически става по-тъмен и с по-меки оттенъци, като концепцията е, че използването му преди лягане не въздейства отрицателно на здравето на съня, както естествената подсветка.

Наскоро екип от учени от университета в Манчестър, Англия, е провел детайлно проучване на реакциите на клетките в очите в опит да откри дали в действителност тъмният режим е по-здравословен избор.
 Снимка 458047

В главната на тъмния режим е елиминирането на синята светлина, която се смята за дневна такава.

При отсъствието й цветовете на екрана се образуват посредством обединение на зелените и алените диоди, което води до по-жълтеникав цвят на изображенията.

При опити с мишки обаче учените от Манчестър са открили, че жълтите нюанси подтикват конусите (чувствителните към цветове кафези в окото) повече, в сравнение с сините.
 Снимка 458049

Тяхното умозаключение е, че, без значение от подсветката, използването на смарт телефон преди лягане е неприятно за качеството на съня не поради светлината, а поради самия телефон.

Комбинирана със светлия екран, информацията, с която бомбардираме съзнанието си тъкмо преди лягане, е в основата на това да не се наспиваме добре и да се будим изморени.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР