Една от главните причини за отблъскването на избирателите от политическия

...
Една от главните причини за отблъскването на избирателите от политическия
Коментари Харесай

Политически тюрлю гювеч ошашави избирателите

Една от основните аргументи за отблъскването на гласоподавателите от политическия живот е завладяването на общественото пространство от лица/партийци/вождове, които стартират противоречиви тези, постоянно обидни за интелигентността на междинния перничанин. 

Новоизбраните или назначени говорещи глави от екрана постоянно спускат опорни точки, които мъчно могат да се осмислят като рожба на здрав разсъдък. В резултат на всичко това имаме рекордно ниска изборна интензивност на парламентарни избори, обидна представителност, а защото политиката не се интересува от изборната ни интензивност - имаме и представители на публичното мнение, които ръсят простотии, както кмет ръси захар при рецесия.

През последните месеци може да чуете невероятни избрания за демокрацията, за конституцията, за волята на суверена... Някои изясняват това с появяването на новия огромен състезател на сцената - " ИТН ”, който способства освен за деструктурирането на политическия спор, а даже за атомизирането му. Същото се случи и с логиката - и тя бе разрушена на ситни части. 

Най-пресният образец за загуба на разсъдък  

е решението на " ИТН ” да се разгласи за градивна съпротива. Разбира се, всеки може да се разгласи за какъвто си желае, само че да си съпротива в страна, в която няма постоянно държавно управление, а настоящото служебно е излъчено от президент, когото подкрепяш, е много объркващо. Леко замязва на древногръцкия термин за хора, които живеят отвън обществото, не харесват другите жители в полиса, т.е. съперници са на всевъзможни форми на държавния и публичен живот. На тези хора в антична Гърция са казвали просто " идиоти ”.

Вторият мисловен гювеч, обвързван с Има Такъв Народ, е решението им да заобикалят да се самонаричат " партия на митинга ”. Това определение бе измислено от публицисти и политолози по време на митингите предходната година и бе доразвито към изборите през април. С него се назовават тези партии /съществуващи или не по време на протестите/, които през предходната година взеха ефективно присъединяване в митингите против премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев - ИТН, Демократична България, ИЗБНИ, Българска социалистическа партия. По едно време първите три изключха Българска социалистическа партия, а най-после Има Такъв Народ се самоизключи. Вече Има Такъв Народ се самонарича несистемна партия. Защо й беше да къса протестното си минало, никой не разбра. 

Третият мозък-пане на Има Такъв Народ е трасиращ

Той се опира върху съждението, че Има Такъв Народ са първа политическа мощ и поради това носят отговорност пред Бога и суверена да сформират независимо държавно управление. Такава връзка - " щом съм пръв, значи самичък ще върша държавно управление ”, няма на никое място по демократичните ширини. Истинският победител в избори не е първата политическа мощ, а тази, която успее да сформира държавно управление, пък даже и то да е съдружно. Има Такъв Народ са партия, която е получила 24% при 42% интензивност на суверена. 657 829 българи са я подкрепили. Толкоз. Това не стига за доста неща - факт, който се видя в Народното събрание.  

Още нещо от Има Такъв Народ. Онова изявление на номинирания за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев, което може би коства прекалено много на партията, бе коментирано от Слави Трифонов по този начин: " Разбрах, че той се бил държал нападателно. Не видях доста хора да разясняват това, което той е споделил, а разясняват по какъв начин го е споделил ". Накратко, за Слави нападателният звук в националния ефир е малък факт на фона на големите истини, които Илиев бил изрекъл. 

Ако се чудите за какво имунизацията против коронавирус не върви добре в България, може да си припомните литналата от парламентарната естрада крилата мисъл на Тошко Йорданов, съгласно който ваксините против ковид са рискови и водят до инсулти. По време на чуване на здравния министър доктор Стойчо Кацаров, който също беше измежду враговете на имунизацията, преди да влезе в Министерския съвет, Йорданов предложи да му даде лист с болните от инсулт след ваксина. " Ще ви ги дам, нямате никакъв проблем, ще ви ги докарам на крайници болните ", съобщи Йорданов в пленарната зала. Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ пък подозира, че имунитетът на преболедувалите е пожизнен, бустерсните дози са единствено бизнес, ваксиниращите са някакви параноици. А да - антиваксърите са просто свободни хора, а

ваксиниращите се имат вирус в главата,

който им пречи да са свободни и щастливи. Толкоз. Чорбанов е Мангъров с депутатски имунитет

Същата Има Такъв Народ вълна мина и през дебата към еврото. При ясна социална позиция " за ” прекосяването към еврото Пламен Данаилов от Има Такъв Народ, който бе стартиран дори за финансов министър, внезапно рече, че в еврозоната " би трябвало да влезем, когато доходите на българите отговорят на средноевропейските ”. Т.е. в далечното и доста неразбираемо бъдеще. Когато цъфнат налъмите. Като ги догоним германците, примерно. 

Да не си помислите, че потоците на невчесаните мисли се точат само измежду водачите на Има Такъв Народ? Не, несъмнено - просто новата партия явно е във фокуса на публичното внимание, а това по напълно неразбираеми аргументи кара хората от Има Такъв Народ да споделят по-арогантно противоречивите си позиции. 

Иначе - вижте служебното държавно управление, което изяснява на българите, че под офанзива с

някакви незначителни конституционни проблемчета

е най-хубавият министър на света. Това не е красиво. Въобще не е добре да омаловажаваш конституцията, щото тя е скроена не по мярката на Кирил Петков. И би трябвало да се съблюдава даже от най-популярните министри.

ГЕРБ през последните седмици прави куп дивотии - като да строи министри, които няма да бъдат министри. По-интересна е омразата на Борисов към Румен Радев, която към този момент закупи комични размери. Фактът, че о.р. ген. Радев направи служебно държавно управление, а евентуално скоро ще направи още едно, се брои от Бойко Борисов като доказателство, че идва хунта. Фактът, че о.р. ген. Борисов ни ръководи 12 години е нещо друго очевидно. 

Мачкат ни, бият ни, изчегъртват ни - всичко това са послания, които демобилизират герберския актив, само че това си е партиен проблем, който не ни визира. Определянето на опонентите като пияници и нарушители е различен случай - това е част от общото неглижиране на всичко българско и родно, част от процеса на принизяване на дебата. Що да слушаме опера, като може да слушаме чалга. 

Разбира се, с изключение на публичното комплициране има послания, които носят чисто партийно комплициране. Лявата Българска социалистическа партия внезапно припозна 52 правилото на дясната Има Такъв Народ. Българска социалистическа партия не желае министри, припознава служебния кабинет - това са все маркери, които дълго време ще бележат диалозите в социалистическата партия.     

" Демократична България " сменя позиции, само че не толкоз гладко, че да не си проличава завоят. В един миг Христо Иванов отхвърли нуждата от разговор с Българска социалистическа партия,

в този момент разговор е позволен, стига идващият мандат да не отиде при социалистите

Добре, че този парламент е жертван, иначе кой знае десницата ни до какви идейни конструкти може да стигне. 
Ситуацията явно изкарва от релси и президента Радев, който другояче се държи обрано, гледа да се придържа към конституционните си отговорности. В един миг Радев дава за образец на партиите служебния кабинет като форма, към който може да се търси единодушие. И веднага след това отбелязва, че " служебният кабинет не е завещание на партиите ". После Радев се оплете към обвързването на втория изследователски мандат с актуализацията на бюджета. А накрая дойде и случаят с канадското поданство на определения от Радев министър. При чисто юридически проблем - има ли Кирил Петков документ, че не е канадски жител все още на назначението му, президентът подходи емоционално и одобри за задоволителен отговора, че министърът има една татковина майка - България. 

Ситуацията към яловите ни депутати, които явно не могат да родят постоянна власт, изнерви всички. Най-вече самите герои политици, които се пробват да обяснят простата обстановка с още по-прости послания. Най-вероятно обаче преди политиците от патовата обстановка се изнерви електоратът, върху чиито рамене политиците още веднъж трансферират отговорността за съставянето на постоянна власт. 

Автор: Петьо Цеков

Източчник: 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР