Една особена домашна работа, дадена от гимназиалния учител Шволб с

...
Една особена домашна работа, дадена от гимназиалния учител Шволб с
Коментари Харесай

Взаимоотношенията между родителите и децата ♥ Ярослав ХАШЕК

Една особена домашна работа, дадена от гимназиалния преподавател Шволб за доближаването сред синовете и родителите им. И спонтанните отговорите на ученика Машек.

Първа точка: Кои са най-срамните, гадните, долните, отвратителните и аморалните недостатъци на моите родители?

Отговори на този въпрос по следния метод, подготвяйки си материал за създаването и на останалите точки от домашното:

I) Майка ми поддържа връзка с инженер Поупе от компанията „ Крулих и сие “, фабрика за изкуствени торове, и това има връзка с осъществените от мама аборти, тъй като баща доста се ядосва и последния път се беше разкрещял пред слугинята, че към този момент му е пристигнало до гуша. Ако нямал да връща толкоз доста пари на инженер Поупе, от дълго време щял да се разведе. Баща ми пък всеки ден през работно време посещава винарната „ Марковски “, където има леки дами. Последния път отишъл с една от тях в „ Каменни уезд “, така че, в случай че мама е за бесене, тате заслужава обезглавяване. А в този момент за характера на моите родители: Майка ми е сприхава и напълно необразована, не поставя никакви майчински грижи за по-малките ми братя и сестри, крещи и при най-невинните бели, присъщи за детската възраст. Изобщо не се грижи за семейството и в случай че имаше по какъв начин, по през целия ден щеше да се кипри пред огледалото и да си маже лицето с всякакви кремове и пудри, да се реши и да се докаросва.

Баща ми е стар бюрократ с подъл манталитет и всички в града знаят какви ги е правил по време на войната. Когато бил околийски шеф по австро-унгарско време, си пишел името Maschek, а незабавно след войната взел да се изписва Masek. Предния път, като отидох да го потърся в службата, чух двама души на тротоара начело да си приказват, че баща вършел огромни свинщини по австрийско време и продължавал да ги прави и в този момент, при републиката. Миналата година на рождения ден на починалия император се залисал и по табиет вместо на работа отишъл на черква, където останал доста сюрпризиран, че храмът Божи не е отворен, и чак по обед се сетил каква е работата. С децата си се държи доста инатчийски, поддържа изключително сурова дисциплинираност и ги преследва по този начин, както е следил по време на войната всички подозрителни лица в околията, т.е. не ги оставя да създадат крачка без контрол. Не им разрешава никакви наслади, ненавижда физкултурата и спорта и у нас се наемат прислужници единствено от Ихлава, с цел да имал с кого да си приказва у дома на немски. Като се връща от винарната, нормално е пиян и стартира да се перчи пред децата какъв добър възпитаник бил преди време, по какъв начин получавал единствено шестици, въпреки че един път открихме в чекмеджето на писалището му старите му свидетелства и бележници, цялостни с четворки и тройки, поправителни изпити и двойки. В първи клас бил подобен пакостник, че повтарял годината.

Втората точка от домашната работа - „ Опитват ли се родителите ми да прикриват горепосочените си дефекти пред мен? “, беше създадена по следния метод:

II) Не ги крият. У нас всичко се прави очевидно и за децата не остава нищо скрито, тъй като за всички безобразия, които не виждаме, научаваме от непознати хора, когато вървим на посетители.

Третата точка - „ Защо съм задължен да направя всичко допустимо, та да скрия от обществеността тези дефекти на родителите си? “, получи отговор, заимстван от днешния урок на господин учителя Шволба:

III) Защото би трябвало да сме им признателни, че са ни основали.

Въпреки че му беше доста мъчно да отговори на четвъртия въпрос - „ Защо не трябва да имитирам на грешките им? “, въпреки всичко благодарение на логиката синът на околийския шеф съумя да излезе от заплетеното състояние:

IV) Защото всеки наследник би трябвало постоянно да се държи благоразумно и разсъдливо, та да може и в по-зряла възраст да се защищити от грешките на своите родители и откакто си обезпечи непрекъсната работа, да бъде в положение да се грижи за богатството на невръстното си дете, което без такива майчински грижи от дълго време щеше да почива в гроба.

Отговорът на петия въпрос - „ Разбират ли се моите родители между тях или не? “, беше доста елементарен:

V) У нас не минава ден без фамилни разправии и гадни подиуми.

До разнищването на шестата точка от проекта - „ Защо би трябвало да се държа благоразумно и разсъдливо по време на фамилните кавги? “, въобще не се стигна.

От: „ Взаимоотношенията сред родителите и децата ”, Ярослав Хашек; превод: Светомир ИванчевСтефан БошнаковВасилена Мирчева, 1998
Източник: chitanka.info
Снимка: kniznice.cz

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР