Една легенда за пчелите гласи: “Господ решил да се ожени

...
Една легенда за пчелите гласи: “Господ решил да се ожени
Коментари Харесай

10 любопитни факта за пчелите

Една легенда за пчелите гласи: “Господ решил да се ожени за слънцето и поканил всички живи създания с изключение на дявола. Ядосал се повелителят на злото, яхнал заек, отишъл до къщата на Господ и почнал да приказва нещо. За да узнае какво бърбори дяволът, Бог изпратил пчелата. Кацнала тя на капата на дявола и подслушала какво приказва: “Колко е малоумен тоя да се ожени за слънцето. Сега едно слънце грее и през лятото изгаря всичко. Ами като се намножат слънцата, тогава какво ще стане? ”

Пчелата литнала да каже какво е чула, само че дяволът я съгледал и я подгонил. Започнал да хвърля по нея стрели и я уцелил в кръста. Прекършена на две, тя едвам се избавила, само че стигнала при Господ. Разказала му всичко и той отменил сватбата. Но пчелата била обезверена – с изключение на ранена, от боязън тя се била “изпуснала ”, позор я било да се появи пред останалите посетители.

Тогава Господ я утешил и рекъл: “Ще живееш и по този начин – прекършена на две. И отново ще бъдеш хубава и гиздава и всеки път ще пееш. А за мръсотиите не се пердах, занапред нататък дано бъдат благословени да миришат хубаво. Нека ми ги сервират като най-приятен и благ подарък. Нека това, що е мръсно и за позор у другите животни, за теб да бъде чисто, сладко и свято. ” Така пчелата станала за респект и хвалба пред всички, а “нечистотиите ” ѝ станали на мед и восък. ”

Едва ли има нещо безинтересно от живота на пчелите. Тези удивителни, неуморни същества поддържат живота на планетата ни на дребните си крилца. Ще се опитам да ви показва оптимално синтезирано 10 любопитни обстоятелството за чаровните инсекти.

 10 любопитни обстоятелството за пчелите

1. Пчелата населява Земята от милиони години. Според геолозите, пчелите са претърпели на земята повече от 150 милиона години. Най-старият фосил на пчела е открит, вграден в кехлибар, в американския щат Ню Джърси. В момента Земята се населява от над 19 200 типа пчели – това значи, че има повече типове пчели, в сравнение с са типовете бозайници и птици, взети дружно.

Те се срещат на всички континенти, като се изключи Антарктида, във всевъзможни местности, където има опрашвани от инсекти цъфтящи растения. Най-малките пчели са от типа Plebeia minima и са с дължина на тялото от под 2 mm, а най-едрата пчела е индонезийската Megachile pluto, чиито женски представители доближават дължина до 39 mm.

2. Последни научни проучвания сочат, че пчелата е интелигентно насекомо, което се ориентира и “запаметява ” обекти, облици и цветове, без значение, че мозъкът ѝ съставлява единствено към 0,01 част спрямо човешкия – овална форма и размер на сусамено семе. Тя може да предава информация на посестримите си за научени локации посредством характерен танц, може да брои до 4, с цел да открие прочут към този момент обект. Пчелата има забележителна дарба за учене и запомняне на неща, като е в положение да прави и комплицирани калкулации на изминаваното разстояние и ефикасността при търсенето на храна.

3. Пчелите имат 170 рецептора за аромат. Тяхното подушване е толкоз точно, че могат да разграничат един от различен стотици флорални типове и да дефинират от няколко метра разстояние дали едно цвете има полен или нектар. Пчелите разграничават добре единствено жълтия, белия и синия цвят. Затова пък очите им възприемат ултравиолетовите лъчи, които са невидими за човешкото око. Зрението на пчелите е доста добре развито.

 10 любопитни обстоятелството за пчелите

На главата си те имат две огромни комплицирани и три елементарни очи. Сложните очи на пчелите-работнички се състоят от 4-5000 обособени очи – оматиди, които при майките са по-малко (3-4000), а при търтеите са най-вече – до 10000. При пчелите господства визията на близки дистанции! Простите очи на пчелите имат спомагателни функционалности при тяхното виждане като единствено подкрепят общата светлочувствителност на комплицираните очи.

4. Пчелата има 4 крила, които движат почти 11 400 пъти в минута. Лети приблизително с 15-20 км/час. При полет без товар пчелата развива скорост до 65 км/ч. Пчелите от един кошер посещават до 225 000 цвята дневно. Една от тях нормално посещава сред 50 и 1 000 цветя дневно, само че от време на време доближава и няколко хиляди. За да създаде 30 грама мед, пчелата би трябвало да извърши над 1 600 кръгови полета, като всеки от тях може да доближи до 10 км. За да произведат кг мед, пчелите изминават разстояние, равно на близо 4.5 пъти обиколката на Земята. Две супени лъжици мед са задоволителни като “гориво ” за една пчела да обиколи един път земното кълбо.

5. Пчелната отрова е четвъртият артикул от пчелите. Тя е секрет от двете отровни жлези на пчелата. Пчелната отрова съставлява транспарантна течност с кисела реакция, горчив усет, присъща миризма и добре изразени бактериоубийствени свойства. Тя е устойчива по отношение на нагряване и охлаждане. При опазване от влага изсушената пчелна отрова не се трансформира в продължение на месеци, дори и години.

Тя е устойчва по отношение на основи и киселини, само че е доста сензитивна по отношение на някои ферменти и мощни окислители. Има прекомерно комплициран химичен състав. Представлява примес от доста субстанции – основно вода и белтъчени (апитоксини), хиставин, няколко органични токсини, киселини (солна, ортофосфорна и мравчена). Етерични масла (които провокират болката и паренето), магнезий, мед, сяра и други незадоволително изучени субстанции, едни от които провокират възпалителните феномени, други – конвулсии, нервни феномени, унесеност притъпяване на съзнанието, зной, разтваряне на алените кръвни телца и други. Пчелната отрова има и целебни свойства при ревматизъм, ишиас, подагра невралгии, артрити, миози, ломбаго, изсъхнал плеврит, трахома, сенна хрема и други.

 10 любопитни обстоятелството за пчелите

6. В състава на пчелната храна влизат въглехидрати, белтъци, мазнини, вода, минерални соли, витамини и други Тези хранителни субстанции пчелите си набират от меда, цветния прашец и водата. Медът е главен източник на въглехидрати, а цветният прашец – на белтъци, мазнини, соли, витамини и други. Медът и прашецът по своя химичен състав и биологични свойства са пълноценна храна освен за възрастните пчели, само че и за техните личинки след тридневната им възраст.

Натуралният пчелен мед е съществена храна на пчелите през цялата година. Цветният прашец има изключително огромно значение за живота на пчелите и на цялото семейство. За тях той е главен източник на белтъци, минерални субстанции, мазнини и витамини. Всички тези хранителни съставки са незаменима храна за възрастните пчели и за пчелните личинки.

Значението на водата за пчелите е също огромно. Водата е една от значимите съставки на пчелното тяло. Поддържането на нужното количество у пчелата става за сметка на признатата извън вода. Потребността от вода се усилва с повишаване на интензивността на обменните процеси, т.е. при усилена работа и летеж.

7. Пчелите споделят една с друга посредством танцуване, което те могат да схванат даже и при цялостен мрак. Така пчелите-разнунавачи осведомят останалите пчели-работнички по какъв начин да стигнат до точното място на пашата. С присъщ танц на кръгове и осморки те дават извънредно изчерпателни сведения за типа, дистанцията и посоката на пашата.

 10 любопитни обстоятелството за пчелите

Кръговият танц значи храна до 100 м, осморките – над 100 м до 6 км. Колкото по-бавен е танцът, толкоз е по-далеч пашата. Посоката зависи от ъгъла по отношение на слънцето, когато пчелата танцува. По този метод се алармира и за рискове, когато пчелите са на открито, а кошерът е едва охранителен. Ако танцът е в прави линии ориентирани към горната част на кошера, то източника на храна е тъкмо по посока на слънцето.Ако цветята са ситуирани в противоположната посока, то пчелата прави линии към долната част на кошера.

Пчелите изясняват посоката съгласно разположението на слънцето, то обаче непрекъснато се движи. На всеки 4 минути слънцето трансформира своето място с по 1 градус на запад, което би предиздвикало човек да си намерения, че пчелите биха позволили неточност. Пчелите вземат под внимание придвижването на слънцето. Докато пчелите – разузнавачи разказват посоката, на всеки 4 минути ъгълът, който те разказват, се реалокира с 1 градус на запад. Благодарение на това удивително пресмятане пчелите в никакъв случай не изгубват пътя си.

Пчелите-разузнавачи освен дават информация за посоката на цветята, само че и за дистанцията до тях. Продължителността на танца и броя на вибрациите разрешават на останалите пчели да узнаят точното разстояние. И по този начин, те се запасяват с толкоз сила, едвам им е задоволителна за това разстояние, и потеглят на път.

8. Има доста типове инсекти, които могат да се развъждат посредством партногенеза, само че най-известните измежду тях са пчелите. Във всеки кошер живее единствено една пчела майка. Нейното тяло е изцяло развито и през целият си живот разполага с функционираща репродуктивна система. Осигуряването на нови генерации пчели е и нейното главно обвързване.  Процесът на размножаване се случва единствено един път, само че в него вземат участие няколко разнообразни търтеи.

 10 любопитни обстоятелството за пчелите

Пчелата майка има способността да снася до 2000 яйца дневно. Всяко яйце бива снасяно и позиционирано в обособена клетка на медената пита, построена от пчелите работнички. Пчелата майка има анатомичната опция да избере кои яйца да оплоди и кои не. От оплодените яйца се раждат пчели работнички, а от неоплодените – търтеи.

9. Пчелното семейство има изключителна размножителна дарба, само че в същото време има и огромна смъртност. Продължителността на живот на пчелите родени през другите месеци на годината е друга. Най-дълго живеещите пчели са августовските. През пролетта те живеят задоволително дълго и вземат участие в развъждането на първите генерации пролетни пчели. Най-кратък живот имат априлските пчели. Зимните пчели живеят по-дълго, тъй като не са натоварени с кърмаческа активност.

10. Медоносната пчела е една от чудатостите на природата, само че тя е и едно създание, от което самата природа зависи значително. За страдание популацията на пчелите в световен мащаб е застрашена. Алберт Айнщайн споделя, че в случай че пчелите изчезнат от Земята, на човечеството му остава не повече от 4 години живот. Без медоносната пчела доста типове растения и плодни дървета няма да могат да бъдат опрашвани и те в последна сметка ще изчезнат.

След откритието на тази научна констатация и безспорен факт у хората се появи угриженост за изгубването на тези красиви инсекти и от 2006 година насам откривателите посвещават доста старания, с цел да схванат повече за тайнствения колапс – Синдрома на разрушената пчелна колония – с цел да съумеят да открият ключа към предотвратяването му. Така те ще могат да спасят освен медоносната пчела, само че и дърветата и цветята, които опрашва.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР